Διεθνής κατακραυγή για «φεστιβάλ» σφαγής σκύλων στην Κίνα

Την κατακραυγή ακτιβιστών και φιλοζωικών οργανώσεων έχει προκαλέσει «φεστιβάλ» σφαγής σκύλων στη νότια Κίνα, καθώς δεκάδες εικόνες βαρβαρότητας κάνουν τον γύρο του κόσμου και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να προσπαθήσει να περιορίσει τη διοργάνωση, αυτή διεξάγεται κανονικά.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία στην πόλη Γιουλίν με συνθήματα «Αγωνισθείτε εναντίον του παράνομου εμπορίου του κρέατος σκύλου», «Τιμωρήστε την παράνομη μεταφορά σκυλιών».

Chinese-Dog-Festival-1200
Το φεστιβάλ της Γιουλίν, στη διάρκεια του οποίου τα σκυλιά στοιβάζονται σε κλουβιά πριν θανατωθούν, έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις στην Κίνα, αλλά και το εξωτερικό.

Οι αρχές της Γιουλίν κράτησαν αποστάσεις μετά το επεισόδιο με τους διαδηλωτές, αρκούμενες να κάνουν λόγο για «τοπική συνήθεια» στην οποία λαμβάνουν μέρος «μερικοί κάτοικοι», αλλά υποστήριξαν πως η πόλη «ουδέποτε οργάνωσε «φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος»». Από την άλλη, οι διοργανωτές του φεστιβάλ μιλούν για μια προγονική πολιτιστική παράδοση, η οποία ωθεί πολλούς Κινέζους, ιδιαίτερα στη νότια και τη βορειοανατολική Κίνα, να καταναλώνουν σκυλίσιο κρέας.

Σύμφωνα με πηροφορίες την διαδήλωση διέλυσε ομάδα 20 αντιδιαδηλωτών που έσκισαν τα πανό και και κυνήγησαν τον κόσμο που συμμετέιχε στην διαμαρτυρία.

«Τα περισσότερα από τα ζώα αυτά είναι κλεμμένα ζώα συντροφιάς και τα περισσότερα από τα φορτηγά που φέρνουν μέχρι εδώ το σκυλίσιο κρέας, το κάνουν παραβιάζοντας τους πολύ ρητούς νόμους της Κίνας για τα ζώα που προορίζονται για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο» δήλωσε ο Άνταμ Παρασκάντολα, υπεύθυνος της οργάνωσης Humaine Society -με έδρα την Ουάσινγκτον- για θέματα που αφορούν τη βαναυσότητα σε βάρος των ζώων.

«Για πόσο καιρό η Κίνα θα επιτρέπει στις αρχές της Γιουλίν να παραβιάζουν κατ’ αυτό τον τρόπο τον νόμο;» αναρωτιέται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κάθε χρόνο, έως 10 εκατ. σκυλιά σκοτώνονται για το κρέας τους στην Κίνα, από τα οποία έως 10.000 κατά το φεστιβάλ της Γιουλίν, σύμφωνα με την Humaine Society.

Στην Κίνα δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος, όμως οι διαδηλωτές ζητούν να γίνονται σεβαστοί οι υφιστάμενοι υγειονομικοί και διοικητικοί κανονισμοί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την ένωση Animals Asia, η οποία έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, τα περισσότερα από τα σκυλιά αυτά είτε τα κλέβουν από τους ιδιοκτήτες τους, είτε είναι αδέσποτα.

Ένα αίτημα στον ιστότοπο Change.org για να σταματήσει το φεστιβάλ, στο οποίο εικονιζόταν ένας σκύλος να κλαίει με δάκρυα από αίμα μπροστά από την κινεζική σημαία, είχε συγκεντρώσει το απόγευμα της Δευτέρας περισσότερες από 3,8 εκατ. υπογραφές.

 

Σχετικά Νέα