Διεθνής Αμνηστία:Κίνα και Γερμανία οι πιο φιλόξενες χώρες για τους πρόσφυγες

oijoijΗ Κίνα αναδεικνύεται ως η πιο φιλόξενη χώρα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σύμφωνα με νέα έρευνα της στάσης των πολιτών διαφόρων χωρών την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία. Η Γερμανία έρχεται στη δεύτερη θέση και η Βρετανία στην τρίτη, ενώ αντίθετα η Ρωσία εμφανίζεται αρνητική, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως δεν θα επέτρεπαν την είσοδο προσφύγων στη χώρα.

Στην πρώτη της έκθεση καταγραφής της παγκόσμιας αποδοχής για τους πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη γνώμη πάνω από 27.000 ατόμων σε 27 χώρες και διαπίστωσε ότι 80% των ερωτηθέντων θα υποδέχονταν πρόσφυγες στην πόλη, τη γειτονιά ή τα σπίτια τους.

Σχεδόν τρία τέταρτα είπαν ότι οι άνθρωποι που αφήνουν πίσω τους πολέμους ή διωγμούς θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες. Ένα στα δέκα άτομα υποστήριξαν ότι θα επέτρεπαν σε πρόσφυγες να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ σχεδόν μισοί από τους Κινέζους που ερωτήθηκαν θα άνοιγαν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες.

“Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι πάρα πολύ εμφανής, είναι ξεκάθαρη και σε παγκόσμιο επίπεδο, (και) η ανθρωπότητα μπορεί να νιώσει τον πόνο εκείνων που χρειάζεται να εγκαταλείψουν (τη χώρα τους) λόγω πολέμου και διωγμών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι στην τηλεόραση του Reuters. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα για την προσφυγική κρίση δεν συμβαδίζουν με την κοινή γνώμη. Οι πολίτες των χωρών “είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια, και οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν την πλειοψηφία των φωνών τους και όχι μόνο τους λίγους που κάνουν φασαρία”, τόνισε ο Σέτι.

“Αντιμετωπίζουμε μια κρίση ηγεσίας στο θέμα αυτό”, πρόσθεσε. “Δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους όπως την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ενώπιον κάποιας αντίστασης για να πει ότι αυτό είναι μία διεθνής ανθρωπιστική υποχρέωση”. Η Μέρκελ έχει επί μήνες αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι ήταν υπερβολικά γενναιόδωρη με τον αριθμό προσφύγων που δέχτηκε η Γερμανία, η οποία πέρυσι άνοιξε τις πόρτες τις σε 1,1 εκατομμύρια μεταναστών.

Σχεδόν όλοι οι Γερμανοί που ρωτήθηκαν και 87% των Βρετανών είπαν ότι θα επέτρεπαν σε πρόσφυγες την είσοδο στις χώρες τους. Όμως 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στη χώρα τους καθόλου.

Στη Ρωσία από την άλλη πλευρά, που εμφανίζεται ως η λιγότερο φιλόξενη χώρα, το 61% των κατοίκων που ερωτήθηκαν είπαν ότι δεν θα επέτρεπαν την είσοδο σε πρόσφυγες.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν ότι η μετανάστευση, ιδιαίτερα από μουσουλμανικές κουλτούρες της Μέσης Ανατολής, θα αναστατώσει τις ομοιογενείς κοινωνίες τους.

Ενώ 86% των Κινέζων που ερωτήθηκαν συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν, η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας παραμένει διστακτική στην ανάληψη επανεγκατάστασης προσφύγων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία, ούτε και οι χώρες του Κόλπου, έχουν επανεγκαταστήσει Σύρους πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου.

Την επόμενη εβδομάδα η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμια ανθρωπιστική συνάντηση κορυφής την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναγκαστικά έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει πει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω βίας το 2015 είναι πιθανό να έχει “υπερβεί κατά πολύ” τον αριθμό-ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι 20 εκατομμύρια που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Συρία και από άλλες μακροχρόνιες συγκρούσεις.

Πηγή:avgi.gr

Σχετικά Νέα