Διαψεύδει τα τουρκικά δημοσιεύματα για το επεισόδιο στα Ίμια το ΓΕΝ

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διαψεύδει τα όσα δημοσιεύτηκαν σε τουρκικά Μέσα σχετικά με την προσέγγιση της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στα Ίμια και τη ρίψη στεφάνου από τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Ο κ. Καμμένος προσέγγισε την περιοχή όπου το 1996, κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού το 1996 και έριξε στεφάνι τιμώντας τους πεσόντες Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό.

Την Κυριακή τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα το τουρκικό ΥΠΕΣ, μετέδωσε ότι το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας να προσεγγίσει ένα ζευγάρι τουρκικών νησίδων στο Αιγαίο», όπως χαρακτηρίζει τα Ίμια.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ»

Σχετικά Νέα