Ο Φ.Νίτσε για τη διατήρηση του είδους

1055Φρίντριχ Νίτσε-Aπόσπασμα από το βιβλίο: Η θεωρία του σκοπού της ζωής

Τα δυνατά και πονηρά μυαλά είναι εκείνα που επέφεραν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ανθρωπότητα.Αυτά συνεχώς ξανάβαν τα πάθη που κόντευαν να αποκοιμηθούν,γιατί έτσι συμβαίνει ,κάθε εξημερωμένη κοινωνία τα αποκοιμίζει,αυτά λοιπόν συνεχώς ξυπνούσαν το συγκριτικό και το αντιρρητικό πνεύμα,υποδαύλιζαν την αγάπη για το καινούργιο,το διακινδυνευμένο,το αδοκίμαστο.Ανάγκαζαν τον άνθρωπο να φέρνει αντιρρήσεις και να μην δέχεται τις γνώμες των άλλων,αλλά να λέει τις δικές του και να τις υπερασπίζεται μάλιστα.

Έδωσαν δύναμη στον άνθρωπο να αντιτάξει τα ιδανικά σ’αλλα ιδανικά.Τις περισσότερες φορές με το όπλο στο χέρι,ανατρέποντας τα σύμβολα,βιάζοντας τις θρησκείες,δημιουργώντας νέες ηθικές! Αυτή η ”κακία” που τη βρίσκουμε σε κάθε προφέσσορα νεωτερισμού,σε κάθε διαλαλητή καινούργιων πραγμάτων,είναι η ίδια ”κακία” που υποβιβάζει τον κατακτητή,παρ’όλο που διατυπώνεται με λεπτότερο τρόπο και δεν βάζουν σε κίνηση αμέσως τον νου.Όπως και να είναι,το κάθε τι καινούργιο είναι το κακό,αφού αυτό είναι που επιζητά να κατακτήσει,να ανατρέψει τα ορόσημα,να ρίξει κάτω τις παλιές λατρείες.

Κάθε εποχή έχει του καλούς ανθρώπους,του ανθρώπους εκείνους που φυτεύουν στην καρδιά τους τις παλιές ιδέες για να τις κάνουν να καρπίσουν,και είναι οι καλοί αυτοί άνθρωποι οι καλλιεργητές του πνεύματος. Αλλα κάθε χωράφι στο τέλος εξασθενεί,και πρέπει πάντα να ξανάρχεται το αλέτρι του κακού.

Σήμερα στην Αγγλία υπάρχει μια θεωρία που διαδάσκει πως το ”καλό” και το ”κακό” εκφράζουν ένα σύνολο από εμπειρίες του ”ευνοϊκού” και του ”δυσμενούς” ,ακόμα διδάσκει πως ονομάζουμε ”καλό” ο,τι διατηρεί το είδος και ”κακό” ό,τι βλάπτει αυτό.

Στην πραγματικότητα όμως,τα κακά ένστικτα είναι ισάξια ωφέλιμα και ισάξια χρήσιμα για την διατήρηση του είδους,ισάξια και απαραίτητα με τα καλά: η μόνη διαφορά τους βρίσκεται στη λειτουργία.

Σχετικά Νέα