Διατηρείται ο έλεγχος εντός Σένγκεν για ακόμη 6 μήνες-Καταδίκασε η Ελλάδα

hkjhkjΤη διατήρηση προσωρινών ελέγχων σε εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν από πέντε χώρες λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων» ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για ελέγχους από Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Αυστρία -αλλά στην τελευταία δεν περιλαμβάνεται το Μπρένερ προς την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από σήμερα το Συμβούλιο προτείνει σε πέντε χώρες (την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ακόλουθους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για έξι επιπλέον μήνες.

H Αυστρία στα αυστρο-ουγγρικά και τα αυστρο-σλοβενικά χερσαία σύνορα, η Γερμανία στα γερμανο-αυστριακά χερσαία σύνορα, η Δανία στους δανικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Γερμανία και στα δανο-γερμανικά χερσαία σύνορα, η Σουηδία στους σουηδικούς λιμένες στη νότια και τη δυτική αστυνομική περιφέρεια και στη γέφυρα του Όρεσουντ και η Νορβηγία στους νορβηγικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ωστόσο, το Συμβούλιο σημειώνει πως προτού εισαχθούν αυτοί οι έλεγχοι το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος πρέπει να ανταλλάξει απόψεις με την αντίστοιχη γείτονα χώρα με στόχο να διασφαλιστεί πως οι εσωτερικοί έλεγχοι των συνόρων εφαρμόζονται μόνο στα σημεία των συνόρων που θεωρείται ανγκαίο, σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν.

Η σύσταση επισημαίνει πως «δεν προβλέπεται η επιβολή ελέγχων σε επιβάτες που έρχονται από ή αναχωρούν για την Ελλάδα, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Σλοβενία αντιτέθηκαν στην απόφαση. Συγκεκριμένα, Έλληνες αξιωματούχοι καταδίκασαν την παράταση, που ήρθε έπειτα από συστάσεις της Κομισιόν για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων στη χώρα μας.

Τέλος, το Συμβούλιο ισχυρίζεται πως οι έλεγχοι πρέπει να περιοριστούν στον απολύτως απαραίτητο χρόνο, τόπο, φάσμα και συχνότητα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των δευτερογενών μετακινήσεων.

 

Σχετικά Νέα