Διαμάχες εντός της κυβέρνησης «Τζαμάικα» για το διάδοχο του Σοίμπλε

Σε αντίποινα κατά του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει να προχωρήσει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), αφαιρώντας από το υπουργείο τις αρμοδιότητες που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, στην περίπτωση κατά την οποία οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιμείνουν να ορίσουν εκείνοι τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Προκειμένου να μην αφήσει στο FDP την ευρωπαϊκή πολιτική, η Χριστιανική Ένωση θέλει εν ανάγκη να διαιρέσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα όνειρα για την ‘Τζαμάικα’», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CDU και CSU είναι αποφασισμένοι «να υπερασπιστούν τη μακροχρόνια ιδιοκτησία τους».
Ωστόσο, όπως εκτιμά το περιοδικό, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο τέλος των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Παρ’όλα αυτά η Ένωση ήδη διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι επιμείνουν πράγματι να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών. «Εάν το FDP πάρει το χαρτοφυλάκιο, τότε ας μείνει από αυτό όσο το δυνατόν πιο λίγο», αναφέρεται και τονίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναπτυχθεί μια αντι-καγκελαρία και μάλιστα αναβαθμισμένη μέσω της θέσης του αντικαγκελάριου».
Όπως αναφέρει το περιοδικό, πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται μεταξύ άλλων και η σκέψη να αφαιρεθεί από το υπουργείο Οικονομικών τόσο πολύ από την ελκυστικότητα του ώστε τελικά να μην το θέλει το ίδιο το FDP.
Οι Πράσινοι, τονίζεται, βλέπουν το θέμα παρόμοια με την Χριστιανική Ένωση και θα συμφωνούσαν να δοθεί στο FDP ένα υπουργείο «Bonsai», δηλαδή «κλαδεμένο» από αρμοδιότητες, ενώ θα έβλεπαν με καλό μάτι το ενδεχόμενο συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την Ευρώπη σε ένα υπουργείο Εξωτερικών υπό «πράσινη» διοίκηση.
«Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην CDU και την CSU παρά στο FDP, αλλά με μία διαφορά: θα προτιμούσαν να δώσουν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Εξωτερικών. Λογικό, διότι θέλουν οι ίδιοι να μετακομίσουν εκεί. Αυτό όμως θα ήταν μια πραγματική καινοτομία για το Eurogroup διότι οι υπουργοί Εξωτερικών δεν συμμετέχουν στο Eurogroup», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό, για να τονίσει ότι, αν το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει στον έλεγχο της Χριστιανικής Ένωσης, η συντηρητική παράταξη θα ήθελε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, εν όψει και των διαπραγματεύσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Σχετικά Νέα