Διακομματική Επιτροπή για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας προτείνει η Γεννηματά

Την πρωτοβουλία για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή όπου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, πρόκειται να αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέλυσε στον κ. Ιερώνυμο τις θέσεις για την πρόθεση συμφωνίας με την κυβέρνηση και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι πρόθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας είναι να γίνει εποικοδομητικός διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και πως δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Αρχιεπισκοπή για τα θέματα της θρησκευτικής ουδετερότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους έδωσε και τις αποφάσεις τις Ιεράς Συνόδου, τις οποίες έδωσε και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναμένοντας την απάντησή του.

Σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση για τις επιδιώξεις της. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί του Ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιβάλλουν ένα νηφάλιο και υπεύθυνο διάλογο για την υπέρβαση της κρίσης που δημιουργήθηκε με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τόσο μέσα στην Εκκλησία, όσο και με την Πολιτεία. Προσεγγίζουμε πάντοτε το θέμα, με σεβασμό των διακριτών ρόλων.

Αρκετά με τους αριστερούς και δεξιούς πολιτικούς ψάλτες που διχάζουν και εμπλέκουν την εκκλησία στα μικροκομματικά τους παιχνίδια.

Προτείνω τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Οπωσδήποτε με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απλών ιερέων».

Η κυρία Γεννηματά, όπως έχει ανακοινωθεί, πρόκειται να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Η συνάντηση προγραμματίζεται για το επόμενο Σάββατο.

Σχετικά Νέα