Διάδρομος ανάπτυξης η συμφωνία για το χρέος

takalwtosΤης συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για το χρέος υπεραμύνεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με άρθρο του στο “Έθνος της Κυριακής”, στο οποίο υπογραμμίζει ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως η συμφωνία που επετεύχθη “κλειδώνει” την ελάφρυνση του χρέους αφού προβλέπει στην ουσία έναν “κόφτη” στις δανειακές ανάγκες της χώρας, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα εξοικονομεί περίπου 1,1 δισ. την πρώτη πενταετία.

Τονίζει, μάλιστα, ότι “ενώ όλοι μιλούν για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο ‘κόφτη’, κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν τον ‘κόφτη χρέους’ “, τον οποίο περιγράφει ως “έναν αυτόματο μηχανισμό που θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια”.

Στο ίδιο άρθρο, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι ορατά για τον κόσμο. Τονίζει, ωστόσο, ότι ανοίγουν έναν “καθαρό” διάδρομο προς την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

“Είναι γεγονός ότι αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί” σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

“Η λύση που επιτεύχθηκε άλλωστε δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μια σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτή τη στιγμή, η ένταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία”.

“Δημιουργείται ο καθαρός διάδρομος τον οποίο επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μια στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο” καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Σχετικά Νέα