Δημοσκόπηση ALCO: Θετικά αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Αναβαθμίζεται n χώρα, έρχονται επενδύσεις λέει το 45%, σύμφωνα με έρευνα της ALCO για το «Έθνος» – Αρνητική γνώμη έχει μόνο το 25%

 

Το 72% συμφωνεί με τον κυβερνητικό στόχο η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφορών, ενέργεια και τηλεπικοινωνιών.

Η έρευνα της ALCO για το «Έθνος» αφορά τα αποτελέσματα από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η έρευνα διενεργήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού.

Τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της δείχνουν πώς οι πολίτες κρίνουν την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ με βασικό κριτήριο καταρχήν την ελληνική οικονομία αλλά και τα συμφέροντα της χώρας. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να δημιουργεί θετικές προσδοκίες σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Αντίστοιχα μόλις 1 στους 4 πολίτες έχει ξεκάθαρα αρνητική γνώμη, ενώ την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών συγκεντρώνουν πολιτικές κριτικές του είδους “τα έδωσε όλα”.

Το 64% της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 39% εκτιμά πως θα επηρεάσει θετικό τα ελληνικά συμφέροντα και το 25% πως δεν θα επέλθει μεταβολή. Αρνητικά τοποθετείται το 25%.

Μαλιστα το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μετά τις επαφές Τσίπρα-Τραμπ θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το 42% θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αλλαγή

Επίσης το 45% θεωρεί ότι τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου θα οδηγήσουν στην έλευση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, θέση την οποία αντιμετωπίζει απαισιόδοξα το 40%.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας το υψηλό ποσοστό αποδοχής και μαλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φαίνεται να αποσπά η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16.

Ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι και η ψυχρότατη υποδοχή της κοινής γνώμης στην οξεία κριτική και στις απολυτότητες με τις οποίες εκφράστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σχετικά Νέα