Δημοσκόπηση: Διχασμός για το ευρώ και «συνέχιση διαπραγματεύσεων για όσο χρειαστεί»

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ώστε να επιτευχθεί το μικρότερο δυνατό κόστος, υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Παράλληλα καταγράφεται μια ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, καθώς πλέον οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για την «παραμονή στην ευρωζώνη με κάθε θυσία». Ιδιαίτερη ανησυχία καταγράφεται για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ, ενώ το 73% δηλώνει πως η Ευρώπη κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το Σάββατο 1 Απριλίου θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης με την πρόθεση ψήφου.

Για τις διαπραγματεύσεις

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, το 41% χρεώνει στην κυβέρνηση τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ το 33% δηλώνει πως ευθύνονται και οι δύο. Μόλις το 19% ρίχνει την ευθύνη στους δανειστές.

Ωστόσο το 53% δηλώνει πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί με στόχο το μικρότερο δυνατό κόστος. Αντίθετα το 27% δηλώνει πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει με οποιοδήποτε κόστος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, το 38% πιστεύει πως και μια κυβέρνηση με τη ΝΔ θα είχε το ίδια αποτελέσματα με αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,. Το 24% δηλώνει πως τα αποτελέσματα με μια κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν χειρότερα και το 29% πως θα ήταν καλύτερα.

Για τη στάση των δανειστών

Για την πλειονότητα των πολιτών θεωρείται πλέον δεδομένο πως κάποιοι από τους δανειστές έχουν ως στόχο την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 50% δήλωσε πως συμφωνεί με αυτή την άποψη, έναντι 33% που απάντησε πως διαφωνεί. Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις σχετικά με την επιθυμία ορισμένων εκ των δανειστών να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Το 50% δηλώνει πως συμφωνεί με αυτή τη θέση, ενώ το 44% πως διαφωνεί.

Η Ελλάδα στην Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, το 49% των πολιτών πιστεύει πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να βρίσκεται στην «πρώτη ταχύτητα», ενώ το 45% δηλώνει πως διαφωνεί με αυτή την άποψη. Ανεξάρτητα με τις προϋποθέσεις, το 67% δηλώνει πως η Ελλάδα, σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θα πρέπει να βρίσκεται στην «πρώτη ταχύτητα».

Σε λάθος δρόμο η Ευρώπη

Στη λάθος κατεύθυνση κινείται η Ευρώπη σύμφωνα με 73% των ερωτηθέντων. Ενδεικτικό του κλίματος απαισιοδοξίας για την πορεία της ΕΕ είναι πως μόλις το 15% δηλώνει πως η πορεία είναι σωστή. Ιδιαίτερα υψηλή είναι και η ανησυχία των πολιτών για την άνοδο των ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων. Το 77% δήλωσε πως αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό έναντι μόλις 16% που κρίνει πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Διχασμός για το ευρώ

Τέλος για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, ο κόσμος εμφανίζεται διχασμένος και για το ζήτημα του ευρώ. Στην ερώτηση «εσείς προσωπικά είστε υπέρ της παραμονής στο ευρώ με κάθε θυσία;» το 48% απάντησε «ΝΑΙ», ενώ το 47% «ΌΧΙ».

Σχετικά Νέα