Δημοσκόπηση:Υπέρ της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων οι Τουρκοκύπριοι

Δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Daialog» («Διάλογος») έδειξε ότι ποσοστό 89,4% θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Μόνο το 3,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου, ενώ το 5,1% απάντησε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει και ότι δεν είναι σημαντικό. Ποσοστό 2% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αντικατασταθεί από μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Ως προς το θέμα της παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 88,8% ότι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Στην ερώτηση, εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ.. παρέχει ή όχι επαρκή εγγύηση, το 75,5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκή εγγύηση, ενώ το 24,5% απάντησε ότι παρέχει επαρκή εγγύηση.
Σε ερώτηση, κατά πόσο η εγκατάσταση, μετά τη λύση, 45.000 Ελληνοκυπρίων στο βορρά και η δυνατότητα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης σε απεριόριστο αριθμό Ελληνοκυπρίων τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι «να μείνουν μαζί τους», το 20,2% απάντησε «όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα» και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.
Για το ενδεχόμενο λύσης που θα προέβλεπε ότι 65.000 Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% ότι θα είναι δίκαιη.Για το ενδεχόμενο λύσης που θα προέβλεπε ότι το 1/3 των «παλιών» ελληνοκυπριακών περιουσιών θα έπρεπε να δοθεί πίσω στους Ελληνοκυπρίους το 61,6% απάντησε ότι «ναι, αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει τη διζωνικότητα». Το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.
Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρούν επιτυχημένο τον Μουσταφά Ακιντζί ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% απάντησε αρνητικά.Για το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό και απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.
Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο οποίος ήταν ανθυποψήφιος του Ακιντζί και σήμερα ηγέτης του Κόμματος Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, οδεύει προς την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα