Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 12th, 2016

Δημιουργία ξενώνων για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

94cb7b4e15453c3fd86d146555a42c58Στη δημιουργία του νομικού πλαισίου, με το οποίο θα οριστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των ξενώνων για τα ασυνόδευτα ανήλικα και θα αναδιαμορφωθεί ο θεσμός της Eπιτροπείας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Έπρεπε να φτιάξουμε το πλαίσιο, ώστε όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν τις προδιαγραφές, κτιριακές και ανθρώπινου δυναμικού, για τη λειτουργία των ξενώνων», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου των Παιδικών Χωριών SOS.

Σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, σε κάθε ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά θα υπάρχουν έντεκα άτομα εξειδικευμένο προσωπικό: Τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις κοινωνικοί φροντιστές, ένας νομικός, ένας παιδοψυχολόγος και ένας διερμηνέας.

Επίσης, το υπουργείο αποφάσισε να παραχωρήσει κτίρια των κέντρων κοινωνικής προστασίας που εποπτεύει, για να δημιουργηθούν σε αυτά, από τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ, νέοι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Όπως εξήγγειλε η κ. Φωτίου, έως τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε όλη την Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα αυτό, γιατί καθημερινά ανακαλύπτουμε παιδιά στα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, είναι ιδέα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργηθούν ζώνες παιδικής προστασίας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας», επεσήμανε η κ. Φωτίου.

Εξάλλου, το υπουργείο προχωρά σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επιτροπεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο νόμος, ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο δημιουργίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη δημιουργία μητρώων επιτρόπων που θα παρακολουθούν, με την εποπτεία του υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν το παιδί απολαμβάνει τα δικαιώματά του και μία φυσιολογική ζωή.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo