Δεν τολμά εισβολή στην Συρία ο Ερντογάν

Πόνεσε πολύ στον Ερντογάν η πρόσκληση από τους Κούρδους και η είσοδος του στρατού του Ασαντ στην πόλη Μανμπιτζ. Βλέπετε μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία σχεδίαζε εισβολή και κατάληψη της πόλης.

Ομως, οι Κούρδοι και ο Ασαντ του χάλασαν τα σχέδια. Και ο σουλτάνος ποιών την ανάγκη φιλοτιμία δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στην πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρία, όταν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα του κουρδοαραβικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία απείλησε με επίθεση κατά του Μάνμπιτζ για την εκδίωξη των δυνάμεων των YPG. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βιάζεται.
«Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί…Το θέμα δεν είναι το Μάνμπιτζ…στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μάνμπιτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μάνμπιτζ και ύψωσε την συριακή σημαία στην πόλη. Εγινε αφού οι YPG κάλεσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να προστατεύσει την πόλη από τουρκικές επιθέσεις.

Πάντως, ο Ερντογάν δεν παρέμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αυτοκινητοπομπές τους, συνοδευόμενες από τουρκικές δυνάμεις, μετακινούνται προς τη γραμμή του μετώπου της Μανμπίτζ, “σε πλήρη ετοιμότητα. Και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης”.

Σχετικά Νέα