Δανοί και Κινέζοι (ξανά)ρίχνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Πειραιά

Trans ΙΤ και Cosco επεκτείνουν την συνεργασία τους στην ελεύθερη ζώνη του ΟΛΠ

 

Σε κέντρο διανομής φορτίων σε τρίτες χώρες επιθυμεί η Cosco να μετατρέψει τον Λιμένα Πειραιώς, σε συνεργασία με τον δανικό όμιλο logistics Trans-IT.

 

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν πέρυσι την συνεργασία τους με στόχο την μεταφορά ανταλλακτικά πλοίων σε όλο ντον κόσμο, με κέντρο το λιμάνι του Πειραιά. Το απαλλακτικό καθεστώς ΦΠΑ στην ελεύθερη ζώνη ήταν η αφορμή της συνεργασίας και τώρα το καθεστώς αυτό επεκτείνεται και στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

 

Σύμφωνα με την Trans-IT, οι δύο εταιρείες εγκαινιάζουν τις γνωστές απλοποιημένες διαδικασίες και για τα φορτία που θα καταφθάνουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με προορισμό κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τα φορτία θα αποθηκεύονται προσωρινά στις αποθήκες της ελεύθερης ζώνης και δεν θα καταβάλλουν ΦΠΑ.

 

«Τα εμπορεύματα που αποστέλλονται από χώρες εκτός της ΕΕ και βρίσκονται στην ελεύθερη ζώνη θεωρούνται εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ -αν και ουσιαστικά βρίσκονται εντός αυτής. Στην ελεύθερη ζώνη τα εμπορεύματα μπορούν να αποθηκεύονται χωρίς ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης ή εισαγωγικούς δασμούς, έως τον τελικό προορισμό τους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η δανική εταιρεία.

 

Σύμφωνα με την Trans-IT, η εταιρεία συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά στην παροχή νέων υπηρεσιών προς τους πελάτες της. «Αυτό δείχνει τη δέσμευσή μας για τη συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών μας και τη μακροπρόθεσμη σχέση μας με την ελληνική ναυτιλία» λέει η εταιρεία.

 

Το ιστορικό της συνεργασίας

Η Trans-IT ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με την COSCO και το λιμάνι του Πειραιά τον Νοέμβριο του 2016. Προκειμένου να μεταφέρει εφόδια για τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις υπερσύγχρονες αποθήκες των Κινέζων, έκτασης 7.000 τ.μ. με το όνομα PCDC S.A., η οποία διαθέτει 5.200 τ.μ. για ξηρό φορτίο, 630 τ.μ. για συντήρηση και κατάψυξη, και 554 τ.μ. για επικίνδυνο φορτίο.

Σχετικά Νέα