Δίκη ΧΑ:Γεμάτη η αίθουσα με Αντιφασίστες,εξαφανισμένοι οι νεοναζί

Συνεχίζεται σήμερα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» τον Ιούνιο του 2008.

Η αίθουσα ήταν από νωρίς γεμάτη με αντιφασίστες και συμπαραστάτες, είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα του Κορυδαλλού γεμίζει κόσμο, μετά την έναρξη της δίκης τον Απρίλιο του 2015.

Αντίθετα, οι χρυσαυγίτες δεν υπήρχαν ούτε μέσα ούτε εξω απο την αίθουσα.

Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί εισήλθε στην αίθουσα η έδρα και ξεκίνησε η 128η δικασίμος με την ανάγνωση καταλόγου κατηγορουμένων.

Ακολούθως, ο μάρτυρας Ρούμπερτ Σανς Ροντρίγκεζ προσήλθε στο βήμα. O μάρτυρας είναι καθηγητής.

Η πρόεδρος ξεκίνησε τις ερωτήσεις ζητώντας απο τον μάρτυρα να μάθει το δικαστήριο στην υπόθεση του «Αντίπνοια» που έχει τελεσιδικήσεις ποια είναι η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το δικαστήριο εδω θα εξετάσει άλλα πράγματα σε σχέση με την υπόθεση. Η πολιτική αγωγή πρότεινε στην έδρα να γίνει ανάγνωση της απόφασης για να ενημερωθούν άπαντες οι συνήγοροι.

H πρόεδρος ζητά απο τον μάρτυρα να πει στο δικαστήριο τι ακριβως έγινε το βραδυ της 30ης Ιουνίου 2008 που το Αντίπνοια δέχτηκε επίθεση.

«Το βράδυ εκείνο ήμασταν μεσα 4 άτομα. Ακούγαμε ενα τραγούδι μέσα και δεν ακούσαμε κάποιον θόρυβο απέξω. Η πόρτα ήταν ανοικτή. Κατέβηκε ενας σωματώδης τύπος με κράνος και είπε «Έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής… θα σας γαμήσουμε!». «Κλωτσάει μια καρέκλα και έρχεται προς την πλευρά μας. Αμέσως σε κλάσματα δευτερολέπτου γέμισε ο χώρος με 10-15 άτομα κι άρχισαν να χτυπάνε και να σπάνε».

«Τρεις έβγαλαν μαχαίρι, ένας σκερπανι και φορούσαν όλοι σκούρα ρούχα. Κάποιοι δεν κρατούσαν τίποτα. Εκατσαν έτσι ωστε να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής».

«Στόχος της επίθεσης ήταν ο χώρος και αυτά που πρεσβευει» απαντά ο μάρτυρας σε ερώτηση της εισαγγελέως.
-Εσείς τι πιστευετε; (ακούμε με δυσκολία τι ρωτα η εισαγγελέας, τα μικρόφωνα είναι ακόμα χαλασμένα)
-Εγω θα σας πω τι πιστευω για τους μαχαιροβγάλτες παρακρατικούς; Πού να ξέρω, δικοί μου είναι; Ρωτήστε αυτούς.
-Εχετε δεχτεί απειλές;
-Ο κόσμος του αγωνά διαρκώς δέχεται απειλές απ’ αυτούς καθημερινά

«Εκείνη τη μέρα χτύπησαν γιατί ήταν μια μέρα που υπήρχε αδυναμία. Στον χώρο υπήρχαν πολύ λίγα άτομα.»
-Και πως το ήξεραν αυτοί αυτό;
-παρακολούθηση…δεν έχω άλλη ερμηνεία

“Η επίθεση των παρακρατικών της ΧΑ ήταν όπως των κομάντος. Οργανωμένη, αιφνιδιαστική, μικρή σε χρονική διάρκεια. Χτυπάνε κι αποχωρούν” η απάντηση του μάρτυρα για τον τρόπο επίθεσης των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει και η απόφαση του δικαστηρίου είναι αμετάκλητη, καθώς έχει δικαστεί και σε δευτερο βαθμό. Oι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι απο το ΜΟΔ για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ο Σιατούνης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη, ενώ αντίστοιχα ο Στράτος σε 13 χρόνια και έξι μήνες. Και οι δύο στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα για επτά χρόνια. Με την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το εφετείο μείωσε ελάχιστα την ποινή τους και τους καταδίκασε σε δέκα χρόνια και έξι μήνες, συν 5 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σχετικά Νέα