Δήμαρχος Σαμοθράκης: Το νησί έχει διαλυθεί εντελώς

«Οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς» δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, δύο μέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

«Έχουμε προσφορά βοήθειας κυριολεκτικά από παντού, αλλά ακόμη δεν έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά βοήθειας, ταυτόχρονα έχουμε ένα τεράστιο άνοιγμα προβλημάτων. Κάνουμε τόσα πολλά ταυτόχρονα. Δυσκολεύομαι να το οργανώσω. Δεν έχω διαμορφωμένα αιτήματα, γιατί δεν μπορώ να ιεραρχήσω τις ανάγκες τη στιγμή που έχω εκατό πράγματα σε απόλυτη προτεραιότητα» εξηγεί ο κ. Βίτσας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χθες βάλαμε πολλά συνεργεία με μηχανήματα στη Χώρα, για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και τα μπάζα. Είναι κάτι που θα πάρει πολλές μέρες βέβαια, αλλά ήδη υπάρχει πρόοδος σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Αποκαταστήσαμε μερικώς την υδροδότηση της Χώρας, όχι βέβαια επαρκώς, γιατί τα σπίτια που βρίσκονται πιο ψηλά δεν έχουν ακόμη νερό και σήμερα θα επιχειρήσουμε και σε άλλες περιοχές, γιατί τα υδρευτικά είναι πλέον σε κατάσταση διάλυσης παντού» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με την υδροδότηση στις περιοχές στις οποίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση, ο κ. Βίτσας απαντά πως «σαφώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά εδώ είμαστε συνηθισμένοι στα προβλήματα υδροδότησης. Δεν στερούνται το νερό, δεν διψούν οι άνθρωποι, γιατί μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, απλά τώρα πρέπει να το αναζητήσουν και να το κουβαλήσουν όπως μπορούν». Διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει σε πόσες και ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι εργασίες γιατί, όπως εξηγεί, «δεν έχουμε επάρκεια μηχανημάτων». «Έχουμε λάβει βοήθεια, είναι πολλά τα μηχανήματα και δουλεύουν πυρετωδώς, πλην όμως οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς» προσθέτει.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το κλιμάκιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., προκειμένου να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο. «Δεν έχω πρόσβαση παντού και ως εκ τούτου δεν έχω και πλήρη εικόνα των προβλημάτων σε όλο το νησί. Μόλις χθες το απόγευμα πληροφορήθηκα ότι η παραδοσιακότερη επιχείρηση εστίασης έξω από τη Χώρα έχει καταστραφεί εντελώς. Μιλάμε κυριολεκτικά για αλλαγή τοπίου» συμπληρώνει ο κ. Βίτσας.

Ως προς το θέμα της στέγασης της δημοτικής Αρχής, δεδομένης της ζημιάς που υπέστη το κτήριο του δημαρχείου, ο κ. Βίτσας αναφέρει: «Σήμερα θέλω να μπω στο δημαρχείο και να δω τι μπορεί να σωθεί, κυρίως από έγγραφα, να τα κουβαλήσω κάπου σωρό. Περιμένω νέους υπολογιστές, που παρήγγειλα χθες, για ν’ αρχίσω να στήνω γραφεία, σ ‘ ένα άλλο δημοτικό κτήριο το οποίο δεν έχει πρόβλημα».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης διευκρινίζει ότι «οι δηλώσεις ζημιών που υπέστησαν ιδιώτες και η καταγραφή τους γίνεται σε χώρο κάτω από το λαογραφικό μουσείο και ήδη είναι πολυάριθμες». Επίσης, όπως σημειώνει, «ο ΕΛΓΑ έχει αναθέσει σε γεωπόνο υπάλληλο του δήμου να πάνε να κάνουν μαζί με ένα άλλο συνεργείο καταγραφές απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο».

Σχετικά Νέα