Γ. Τσιρώνης: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – συνεργαζόμενος ως εκ των κορυφαίων στελεχών των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης σημειώνει την αναγκαιότητα συνεργασίας του κόμματός του με το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας το αποτύπωμα των Οικολόγων Πράσινων, σε πλήθος κυβερνητικών δράσεων. Προσθέτει, ακόμη, πως αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συνεχισθεί και μάλιστα διευρυνόμενη και στο εσωτερικό – γιατί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους» – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί έτσι μπορεί να αναχαιτισθεί η επιχείρηση, εκφασισμού των κοινωνιών.

Κύριε Τσιρώνη, σας ρίχνω κατευθείαν στα βαθιά. ‘Άκουσα φιλοζωϊκές οργανώσεις να σας κατηγορούν ότι δεν ψηφίσατε το άρθρο για τα δικαιώματα των ζώων κατά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ισχύει κάτι τέτοιο, έτσι «σκέτο», όπως το λέω ή υπάρχει και κάτι άλλο που ακούσια, ή εκούσια αποκρύπτεται από όσους σας κατηγορούν;
«Ήταν είναι και θα είναι πάγια θέση του περιβαλλοντικού και φιλοζωικού κινήματος η υπεράσπιση της σημερινή μορφής του άρθρου 24 για την προστασία της φύσης. Η σημερινή βουλή καθορίζει απλά ποια άρθρα θα τροποποιηθούν και η επόμενη αναθεωρητική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει την τελική διατύπωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε έγκαιρα τονίσει τον κίνδυνο, εάν ψηφιστεί σήμερα η αναθεώρηση του 24, η επόμενη Βουλή να καταψηφίσει την προσθήκη για την προστασία των ζώων, και αντίθετα να προσθέσει εξαιρέσεις καταστρεπτικές για την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα. Η ΝΔ, που ως μόνη οικονομική ανάπτυξη αντιλαμβάνεται την άκριτη εκμετάλλευση της φύσης, σε όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις, επιχείρησε αναθεώρηση του 24 αλλά το οικολογικό κίνημα αντιστάθηκε με επιτυχία. Και σε αυτή την αναθεώρηση η ΝΔ αποκάλεσε το 24 τροχοπέδη για την ανάπτυξη! Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείναμε προσθήκη άρθρο 5 ως νέα παράγραφος 5β, για τα δικαιώματα των ζώων. Αυτή η λύση είναι συνταγματικά ορθότερη. Όσοι παραβλέπουν τις μάχες υπεράσπισης του 24 από το οικολογικό κίνημα δεν προσφέρουν υπηρεσία στα ζώα. Αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματά τους!».

Πώς κρίνετε τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, συνολικά, απέναντι στη διαδικασία; Είδαμε μετακινήσεις, συμπτώσεις, ενστάσεις, αλλά και μια γενική αναστάτωση.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση, ιδιαίτερα για ζητήματα όπως το σύνταγμα. Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση στα πλαίσια μικροκομματικών συμφερόντων. Παράδειγμα: η ορθή και ευρύτατα αποδεκτή αναγκαιότητα να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, γίνεται όχημα για να εκλέγει πρόεδρο μία κομματική πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, εξακολουθούν να διακατέχονται από καθεστωτική νοοτροπία. Θεωρώντας το κράτος τσιφλίκι τους, το μόνο που τους απασχολεί είναι η επάνοδος στην εξουσία. Δυστυχώς με αυτούς τους όρους είναι δύσκολες οι συναινέσεις που απαιτούνται για αλλαγή του Συντάγματος».

Συμμετέχετε στην κυβερνητική πλειοψηφία ως εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων. Πως βλέπετε, την προσπάθεια διεύρυνσης, που φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς αλλά γεννά και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση;
«Οι ευρύτερες συναινέσεις ήταν θεμέλιο της φυσιογνωμίας των Οικολόγων Πράσινων. Είναι πανευρωπαϊκή και ίσως παγκόσμια αναγκαιότητα η δημιουργία μία ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και το παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο, που παρασιτεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, κατασπαταλά φυσικούς πόρους και εξαθλιώνει ανθρώπους. Χωρίς αυτή η συμμαχία, άνθρωποι οδηγούνται στην απόγνωση, τον θυμό και τον εκφασισμό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ήμασταν το πρώτο κόμμα, στην Ευρώπη, που συμμάχησε με την δημοκρατική Αριστερά για να αποφύγει η Ελλάδα την κατάρρευση, να παταχθεί ο παρασιτισμός και να ξεκινήσει μια βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακολούθησαν συμμαχίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς αρνείται τον διάλογο και, σε όλα τα σημαντικά εθνικά και οικονομικά ζητήματα, διολισθαίνει σε καθαρά ακροδεξιές θέσεις. Αδίκως λοιπόν το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι οι ίδιοι που εγκαταλείπουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Ως Οικολόγος – Πράσινος πως αποτιμάτε τις πρόνοιες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, στον τομέα του περιβάλλοντος;
«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, πέρα από την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κατάρρευσης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, είχε και απτά αποτελέσματα για το περιβάλλον:

• Δασικοί χάρτες. Γίνεται πραγματικότητα ένα ιστορικό αίτημα των οικολόγων.

• Δασικοί συνεταιρισμοί: οι πρώτοι συνεταιρισμοί εργαζομένων.

• Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, για πρώτη φορά με έμφαση στην ανακύκλωση.

• Νόμος για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

• Νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες

• Διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, για αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και προκοπή για τους κτηνοτρόφους μας.

• Κατάργηση επικίνδυνων για τις μέλισσες νεονικοτινοειδών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Για πρώτη φορά το Οικολογικό κίνημα συνομίλησε με επαγγελματικές τάξεις, μελισσοκόμους, ψαράδες, κτηνοτρόφους. Δώσαμε λόγο και εξουσία σε πολίτες και επαγγελματίες. Αποδείξαμε ότι η συναίνεση οδηγεί σε πολύ καλύτερες λύσεις από αυτές πολιτικών και τεχνοκρατών.

Να ξεκαθαρίσουμε. Σε δεκάδες θέματα, με κυριότερο την επιμονή της κυβέρνησης στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Είναι όμως μαξιμαλισμός να απαιτεί οι Οικολόγοι Πράσινοι να πετύχουν το 100% των στόχων τους! Αρκετοί οικολόγοι, προτίμησαν την ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Με απόλυτο σεβασμό στην άποψη τους, ας παρουσιάσουν το έργο και τις επιτυχίες τους για να συγκρίνουμε την επιλογή τους με τη δική μας».

Κύριε Τσιρώνη, σας ανησυχεί, ενόψει και ευρωεκλογών η θρυλούμενη έκρηξη της Ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής σε όλη την Ε. Ε. ; Και πως προσεγγίζετε εσείς τη σύγκλιση και ενδεχόμενη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, σε επίπεδο Κεντροαριστεράς, ή Σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο μαύρο μέτωπο ;
«Επαναλαμβάνω: Η δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου, που να απαντά με αξιόπιστες οικονομικές προτάσεις στον νεοφιλελευθερισμό είναι επιβεβλημένη. Οι αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού στον μεσοπόλεμο ήταν:

• η αδυναμία κυβερνησιμότητας στα νέα κράτη που προέκυψαν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε στους Φύρερ.

• Η αδυναμία διαχείρισης των μειονοτήτων στα νέα κράτη οδήγησε στον εθνικισμό.

Σήμερα η ΕΕ έχει αδυναμία κυβερνησιμότητας και η προσφυγική κρίση προσομοιάζει με την μειονοτική. Το μαύρο μέτωπο απαντά στη προσφυγική κρίση με την φασιστική λύση «ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ». Με απλά λόγια: Κάποιοι «περισσεύουν» εάν οι ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίσουν την καταλήστευση φυσικών πόρων, που εντείνει την κλιματική αλλαγή. Αν όμως σήμερα εξαθλιώνονται και οδηγούνται στον θάνατο Πακιστανοί ή Σουδανοί, αύριο θα «περισσεύουν» οι ασθενέστεροι Ευρωπαίοι. Η μεσαία τάξη συνθλίβεται παγκοσμίως Εμείς οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία άλλη οικονομία που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι εφικτή και ρεαλιστική. Εάν η κα Φώφη Γεννηματά δεν βλέπει αυτούς τους κινδύνους απλά οδηγεί το κόμμα της στην εξαφάνιση».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα έχουν και δική τους, εννοώ με τη «στενή κομματική λογική» εκπροσώπηση στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ή τα προτάγματα συμπίπτουν συνολικά με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ;
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αποδείξει την πίστη μας στις συνεργασίες. Θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε δεκάδες υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα που μας συνδέουν κοινοί αγώνες και στόχοι. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως στον δήμο Αθηναίων, όπου διαχρονικά η Οικολογία είναι απούσα: Σχεδόν μηδενική ανακύκλωση, εγκατάλειψη της ήπιας μεταποίησης, θάνατος του εμποράκου, ελάχιστοι πράσινοι, κοινόχρηστοι χώροι, γκετοποίηση των προσφύγων, χρήσεις γης που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, όπως η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μισθώσεων τύπου Airbnb.

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας αντιμετωπίστηκε ως πεδίο καταγραφής κομματικών συσχετισμών με στόχο τις εθνικές εκλογές.

Σέβομαι την υφιστάμενη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αλλά είναι καταφανής η αναγκαιότητα μίας οικολογικής παράταξης που να βάλει ως προτεραιότητα αυτά τα καυτά ζητήματα.

Σύνθημα μας: Να αποκτήσουν φωνή και ισχύ οι δημότες, οι επαγγελματίες, οι μεταποιητές. Αυτοί έχουν την γνώση των προβλημάτων και τις λύσεις».

 

πηγή   altsantiri.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα