Γ.Σταθάκης:Ξεκινά το θετικό πρόσημο της οικονομίας

dssΟ υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό,δήλωσε ότι «η οικονομία με την πρώτη αξιολόγηση φτάνει σε ένα σημείο από το οποίο ξεκινά το θετικό πρόσημο».

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ και την «προτροπή» για «να φύγει η κυβέρνηση» ο κ. Σταθάκης σχολίασε: «Έχουμε μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Της οποίας οι υπουργοί φεύγουν. Να είστε πιο ειλικρινείς. Η βασική σας ευχή θα έπρεπε να είναι: «καλύτερα να μην είχατε έρθει καθόλου»».

«Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη το 2016. Θα το αποδεχθείτε; Και αν όχι, γιατί δεν θα το αποδεχθείτε;», ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ. Ο Κ. Σταθάκης επεσήμανε πως «επιτεύχθηκε προστασία στα κόκκινα δάνεια, θα το δείτε και στο νομοσχέδιο ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε επιδιώξει».

Ο υπουργός Οικονομίας ανέλυσε το σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2015 επισημαίνοντας πως  «το επίμαχο θέμα αν μπορεί μία κυβέρνηση να έχει σχέδιο, να ακολουθεί συντεταγμένη πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και να το κάνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό, αμφισβητείται από μία καταστροφολογική αντιπολίτευση».

«Η οικονομία με την πρώτη αξιολόγηση φτάνει σε ένα σημείο από το οποίο ξεκινά το θετικό πρόσημο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Σύμφωνα με την ΝΔ», είπε, «το κόστος των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, είναι 12,7 δισ., τα capital control, η ανικανότητά της. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αν αυτά συνέβαιναν, θα αποτυπωνόντουσαν στο ΑΕΠ του 2015. Όμως τα αποτελέσματα του 2015 δείχνουν άλλη εικόνα. Η ύφεση ήταν μηδενική, το εξωτερικό ισοζύγιο πήγε καλά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η ανεργία είχε μικρή μείωση και όχι αύξηση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά. Τα αποτελέσματα της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει κάτι άλλο που δεν συνάδει με την κριτική της ΝΔ». Πρόσθεσε ακόμη ότι «το 2015 η διεθνής συγκυρία ήταν πιο αρνητική απ’ ό,τι σήμερα».

«Έχει σχέδιο συντεταγμένο, με λογική και συνάφεια η κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Η συμφωνία που φέραμε είχε τρία σημεία: απάλλασσε την οικονομία από δανειακές υποχρεώσεις περίπου 40 δισ. τα επόμενα χρόνια. Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και είχε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη. Ο χάρτης είχε τα προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μία σειρά από μέτρα. Δεν είναι καινούργιο, το είχαμε πει και προεκλογικά».

«Έχουμε αποδεχθεί τομές εντός και εκτός του πλαισίου της συμφωνίας. Αυτή την στιγμή κινούμαστε εντός της συμφωνίας. Γιατί το ασφαλιστικό που καθιερώνει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά, αναλογικά, δεν είναι σχέδιο και τομή;», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως και το φορολογικό σύστημα «έχει προοδευτικό πρόσημο. Αφορά την αύξηση των εσόδων από τα υψηλότερα στρώματα της κοινωνίας, προστατεύει απόλυτα τα κατώτερα και τα μεσαία στρώματα έχουν οριακή μείωση».

 

Σχετικά Νέα