Γ.Σακελλαρίδης: Επίσκεψη στη Χίο και τη Λέσβο σαν διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας, με επικεφαλής τον διευθυντή του ελληνικού προγράμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επισκέπτεται τη Χίο και τη Λέσβο.

Την Τρίτη ο κ. Σακελλαρίδης επισκέφτηκε τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου, ενώ είχε συναντήσεις με στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας άσκησης πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στις μετακινήσεις των προσφύγων. Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στις επιστροφές στην Τουρκία, ή σε άλλες χώρες προέλευσης όπως το Αφγανιστάν, προσφύγων στους οποίους δεν έχει εγκριθεί αίτημα ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τις ανασφαλείς χώρες.

Παράλληλα, αναγνώρισε το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί οι νησιώτες. «Ο γεωγραφικός αποκλεισμός στα νησιά είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση, αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και δεν φαίνεται να προκύπτει από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να σηκώνουν το σχετικό βάρος της παραμονής στα νησιά χιλιάδων ανθρώπων.

Αύριο ο κ. Σακελλαρίδης θα επισκεφθεί τη Λέσβο προκειμένου να πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα