Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούν 14th, 2016

Γ.Ντάισελμπλουμ:Δείχνει εκταμίευση της δόσης εντός της εβδομάδας

dfg fΕνώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του eurogroup και του ecofin, Γερούν Ντάισελμπλουμ,εκτίμησε ότι το ΔΣ του ESM θα δώσει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ως εκπρόσωπος  της Ολλανδικής Προεδρίας και όχι του Εurogroup,ο κ. Ντέισελμπλουμ  βρέθηκε  στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής,όπου απαντώντας  σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την πορεία της  Ελλάδας,δήλωσε:

“Δεν ανέφερα την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μια διαφορετική φάση. Το χειρότερο σημείο στην εμπιστοσύνη με την Ελλάδα ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες αλλά τις συζητάμε”.

“Θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης ως ΔΣ του ESM αυτή την εβδομάδα”, τόνισε.

Όπως είπε ο ΕΜΣ θα μπορούσε στην προσεχή του συνεδρίαση (την Πέμπτη) στο Λουξεμβούργο να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι, σήμερα, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν περάσει σε διαφορετική φάση. Συγκρίνοντας, δε, τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πέρυσι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είχε πληγεί σημαντικά, όμως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.

«Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα, δουλεύουμε εποικοδομητικά, υπάρχουν φυσικά διαφορές για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε εποικοδομητικά» ανέφερε.

Σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε και  ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος εξήγησε ότι δεν είναι ρεαλιστική η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 και ότι θα μπορεί να μειωθεί τα επόμενα έτη.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν τίθεται τώρα, αλλά θα επανέλθει στο τραπέζι του Eurogroup, περί τα τέλη του χρόνου, όταν το ΔΝΤ θα έχει παρουσιάσει την απόφαση τού Διοικητικού του Συμβουλίου.

Αναφορικά με  την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείριση, τα οποία ο ΕΜΣ θα προσδιορίσει το επόμενο διάστημα, ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo