Γ. Μπουτάρης: Οι πρόσφυγες που επιθυμούν να παραμείνουν πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία

Τις έως τώρα δράσεις και ενέργειες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που οδήγησαν στη βράβευση του δήμου Θεσσαλονίκης από τη γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, καθώς και τις μελλοντικές κινήσεις παρουσίασε η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο Γ. Μπουτάρης υποστήριξε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι πρόσφυγες που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, ξεκίνησε επαφές με δημάρχους της Πέλλας και της Ημαθίας προκειμένου να απασχοληθούν οι πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο σε γεωργικές εργασίες. Ωστόσο, υποστήριξε πως υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, καθώς “θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα τα χαρτιά των προσφύγων για να εργαστούν”.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, υπογράμμισε πως με την εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος η διοίκηση “είχε δύο επιλογές. ‘Η να εθελοτυφλήσει ή να αναλάβει δράσεις. Ο δήμαρχος επέλεξε από νωρίς τη δεύτερη λύση και έσκυψε πάνω από το πρόβλημα”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω του προγράμματος React της ‘Υπατης Αρμοστείας φιλοξενούνται ετησίως περίπου 1000 πρόσφυγες. Ο κ.Λεκάκης υποστήριξε πως σημαντικό ρόλο για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας θα παίξει η έρευνα που “τρέχει” αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη και στόχο έχει να καταγράψει τα προσόντα αλλά και τις δεξιοτεχνίες των προσφύγων.

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις να προλάβει την προσφυγική κρίση” συμπλήρωσε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος του Συμβουλίου ΄Ενταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), Σοφία Ασλανίδου. Παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που ανέπτυξε ο κεντρικός δήμος το προηγούμενο διάστημα και πρόσθεσε πως “στο προσφυγικό δεν μπορείς να δουλέψεις μόνος, χρειάζονται συνέργειες”.

Σημειώνεται πως η απονομή του τιμητικού βραβείου της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα αποδοθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 11 Ιουλίου στη Σιγκαπούρη. Το “παρών” στην τελετή θα δώσουν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη των προσφύγων, Σοφία Ασλανίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα