Γ. Μουζάλας:O δήμαρχος της Κω υπηρετεί μια ξενοφοβική αντίληψη

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Κω έχω να δηλώσω ότι:

Ο Δήμαρχος Κω ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει ενημερωθεί. Στους 2,5 μήνες που είμαι υπουργός, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κω, στις οποίες ενημέρωσα πλήρως τον Δήμαρχο. Την μία απ΄ όλες σε ανοιχτή σύσκεψη, εκτός από εμένα ο Δήμαρχος ενημερώθηκε και από τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώτο Αντιπρόεδρό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν. Πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός , για τον οποίον ο Δήμαρχος μίλησε απαξιωτικά, ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους συμπεριλαμβανομένης και της Κω. Τέλος επανειλημμένα στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης έχει περιγραφεί η λειτουργία των Κέντρων Ταυτοποίησης και οι διαδικασίες τους.17_1083321-1920x1000

Αυτή η ίδια η δήλωση καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά η άρνηση του Δημάρχου να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δεχθεί το Κέντρο Ταυτοποίησης στην Κω. Εν ολίγοις, θέτει ως προϋπόθεση για την αποδοχή ενός τέτοιου Κέντρου… την επίλυση του προσφυγικού και το σταμάτημα του πολέμου στη Συρία, διότι μόνον αυτά μπορούν να του παρέχουν τις εγγυήσεις που ζητάει!

Παρόλα αυτά και για να μην υπάρχει συνέχεια στις διαστρεβλώσεις του Δημάρχου επαναλαμβάνουμε:

α) Τα Κέντρα Ταυτοποίησης είναι δομές προσωρινής διαμονής από 48 ως 70 ώρες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι πρόσφυγες -μετανάστες.

β) Είναι φυλασσόμενα από την αστυνομία.

γ) Μετά την ταυτοποίηση οργανωμένα οι ταυτοποιημένοι μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

δ) Την ευθύνη για τη λειτουργία της δομής έχει το κράτος με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Ο Δήμος Κω λέει πως ο Μουζάλας εκβιάζει και απειλεί την Κω. Ο Μουζάλας δεν εκβιάζει και δεν απειλεί κανέναν. Η ζωή εκβιάζει και απειλεί και τον Μουζάλα και την Κω και τη χώρα μας και την Ευρώπη και όλους. Αυτό το οποίο είναι αληθές είναι ότι, αν δεν δημιουργηθεί Κέντρο Ταυτοποίησης των προσφύγων, η Κως θα βρίσκεται στην περσινή κατάσταση, η οποία ήταν μία κατάσταση που οφείλεται κατά την άποψή μου σε μια ξενοφοβική αντίληψη που υπηρετεί ο δήμαρχος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Κω, κατηγόρησε τον Γ. Μουζάλα  ότι «απείλησε και εκβίασε την Κω και τους πολίτες της», απευθύνοντας τελεσίγραφα του τύπου «ή δέχεστε τη δημιουργία hot spot ή θα σας γεμίσουμε με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες».

Επίσης κάλεσε τον Γ. Μουζάλα να απαντήσει ποιες είναι οι ξενοφοβικές απόψεις του δημάρχου, όπως κατήγγειλε, καθώς και ν’ απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι φορείς και ο Δήμος της Κω αναφορικά με το σχεδιαζόμενο κέντρο διαμονής προσφύγων.

Ο ίδιος έθεσε ως προαπαιτούμενο την ίδρυση του τμήματος Συνοριοφυλάκων, και τη δρομολόγηση πλοίου που θα παίρνει 1000 με 1500 πρόσφυγες σε καθημερινή βάση από την Κω.

 

Σχετικά Νέα