Γ. Μανιάτης: Κατάντησαν τη ΔΕΗ ενεργειακό νάνο

Ο κ. Μανιάτης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχουν ήδη υπογράψει να μειώσουν τα έσοδα από τις λιανικές πωλήσεις της ΔΕΗ κατά 40% επιπλέον, μέσω των δημοπρασιών χονδρικής ΝΟΜΕ, σε τιμές κάτω του κόστους».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση «κατάντησαν ενεργειακό νάνο τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ξεπουλώντας κομμάτι – κομμάτι τα ιμάτιά της», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για ποινικές ευθύνες, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

«Σε τιμές εξευτελιστικές, σε τιμές προδοτικές για την περιουσία του ελληνικού λαού, πωλούν το 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς καμία ελάφρυνση από τις αντίστοιχες δανειακές υποχρεώσεις και μάλιστα με δέσμευση ότι το “μη αναγκαίο προσωπικό”, που δεν θα χρειάζονται οι ιδιώτες στις μονάδες που πωλούνται, θα το μισθοδοτεί η ΔΕΗ», σημείωσε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές.

Ο κ. Μανιάτης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχουν ήδη υπογράψει να μειώσουν τα έσοδα από τις λιανικές πωλήσεις της ΔΕΗ κατά 40% επιπλέον, μέσω των δημοπρασιών χονδρικής ΝΟΜΕ, σε τιμές κάτω του κόστους».

Όπως πρόσθεσε, στον προϋπολογισμό «προβλέπουν μέσα στο 2018 να πωληθεί ένα επιπλέον 17% της εταιρείας, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, στην εξευτελιστική τιμή των 100 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που το 2014 είχε χρηματιστηριακή αξία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, δεν αξίζει σήμερα πάνω από 500 – 600 εκατ. ευρώ».

Κατά τον κ. Μανιάτη, «πρόκειται για το πιο αποκρουστικό έγκλημα σε βάρος της παραγωγικής βάσης της εθνικής οικονομίας και του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή αύξησαν μέσα στο 2017 κατά 12,8 % τα τιμολόγια ηλεκτρισμού».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τον χειρότερο Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης», κάνοντας λόγο για «χυδαία πολιτικά ψέματα» σε πλήρη συνεννόηση με τον «ψεκασμένο ακροδεξιό συνέταιρό του Π. Καμμένο».

Ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χαρακτήριζε το καλοκαίρι του 2014 τη «Μικρή ΔΕΗ» ως «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτρέψουμε». «Μια επιλογή που θα εκχωρούσε το 30% της ΔΕΗ έναντι 2 δισ. ευρώ και πρόσθετων επενδύσεων άλλου 1,5 δισ. ευρώ (σύνολο 3,5 δισ. ευρώ), με ταυτόχρονη εκχώρηση του 30% δανείων  και υποχρεώσεων και με μεταφορά στον ιδιώτη του 30% των εργαζομένων, με πλήρη διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της απασχόλησης», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Όπως πρόσθεσε, «οι εγκληματικές τους επιλογές όχι μόνο έχουν υπερδιπλασιάσει τα ανείσπρακτα χρέη από 1,5 δισ. ευρώ το 2014 σε 3,5 δισ. ευρώ σήμερα, αλλά επιπλέον διώχνουν και όλους τους συνεπείς πελάτες της εταιρείας».

«Στη σημερινή τραγική κατάσταση που έχουν οδηγήσει  τη ΔΕΗ, μόνο ένας νέος, ολοκληρωμένος, εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, συμβατός με τις κατευθύνσεις της Ενεργειακής Ένωσης, που θα προσελκύσει στρατηγικές συμμαχίες κι επενδυτικά κεφάλαια, μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της ΔΕΗ και τη συνακόλουθη κατάρρευση της εθνικής οικονομίας. Οι ευθύνες τους εκτός από πολιτικές είναι πια και αποδεδειγμένα ποινικές, για τις οποίες να είναι βέβαιοι ότι θα λογοδοτήσουν», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Σχετικά Νέα