Γ. Κατρούγκαλος: Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει από το ‘90

Στην “ιστορικότητα και ελληνικότητα” της Μακεδονίας η οποία θα είναι “διακριτή” και θα εξασφαλίζεται από τη σύνθετη ονομασία που επιδιώκει η κυβέρνηση κατέφυγε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να κατευνάσει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως είπε, μιλώντας στην Ολομέλεια, επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι όνομα το οποίο θα είναι διακριτό και θα εξασφαλίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. “Σύνθετη ονομασία που να μην είναι όχημα αλυτρωτισμού και παράλληλα μια συνολική σφαιρική λύση με αφαίρεση κάθε πρακτικής που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορα μας και την εδαφική μας ακεραιότητα” τόνισε.

“Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει από το ‘90” είπε ο υπουργός ενώ απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα ανέφερε ότι “δεν κάνουμε μυστική διπλωματία. Έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις των ΥΠΕΞ, σήμερα επίκειται σημαντική συνάντηση με Ζάεφ στο Νταβός, ενώ έγιναν 6 κύκλοι συζητήσεων θεμάτων πολιτικής με μικρό “π” κυρίως για θέματα οικονομίας όπως το διασυνοριακό ζήτημα με τις Πρέσπες. Δεν έχει ζητηθεί περαιτέρω ενημέρωση και είναι είναι προφανώς ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια αναφορά όσο συνεχίζει η διαπραγμάτευση”.

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι υπάρχει μία κυβερνητική θέση επί του θέματος και προσπάθησε να αποκρούσει την κατηγορία ότι “άλλα λένε οι ΑΝΕΛ κι άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ εξαπέλυσε επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως εκεί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και “άλλα έλεγε στο Βουκουρέστι κι άλλα λένε οι ακραίοι της ΝΔ οι οποίοι εμποδίζουν την λύση”.

“Έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ο αρχηγός αυτού του κόμματος έχει δηλώσει ρητά την πλήρη υποστήριξη του στον υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος αποφεύγοντας ακόμα να πει το όνομα του κ. Πάνου Καμμένου.

“Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλία” είπε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σκοράρει πόντους υπονομεύοντας την εθνική θέση.

“Φιγουρατζήδες κουνάνε σάρισες”

Για τα συλλαλητήρια επιχείρησε να διαχωρίσει τους “Έλληνες πατριώτες” από “φιγουρατζήδες και φελλούς που κουνάνε λάβαρα και σάρισες”.

Όπως επισήμανε ο λόγος της κυβέρνησης “δεν είναι διχαστικός και πάψετε να το λέτε. Υπάρχουν συγκλίσεις και παλαιότερα υπήρχαν. Είναι όλα γραμμένα εδώ στην Βουλή με παρρησία και θάρρος. Ας ακούσουμε μεγάλους πολιτικούς όπως ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου τι έχουν πει για το θέμα, κι ας μην αφήσουμε να ξεπηδήσουν νεοναζί μαζί με τους καλικάντζαρους. Σήμερα έχουμε άλλα εφόδια, είναι ηγεμονικός ο ρόλος μας στην περιοχή, όμως η διεθνής κατάσταση είναι πιο δύσκολη αφού τόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει το όνομα της γείτονος. Ας αφήσουμε την μικροκομματική αντιπαράθεση ή την υπερβολή στους επιγόνους του Ιωαννίδη και της Χούντας που πάντα προδίδουν την Πατρίδα”.

Τι είπε η αντιπολίτευση

“Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζετε το λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό. Μην παριστάνετε τον τιμητή” απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει όχι τα μυστικά της διπλωματίας αλλά γιατί χρησιμοποιεί τη μυστική διπλωματία.

Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μένει σταθερή στις απόψεις της και ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ που αφορά σύμβαση με το Περού και την Κολομβία κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για διγλωσσία και για ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ ότι πριν από λίγο μέρες μιλούσε για σύνθετη ονομασία ωστόσο κάτω από το βάρος των συλλαλητηρίων ενέδωσε σε αλλαγή στάσης.

“Το να βρίζετε ανθρώπους που έχουν διαφορετική γνώμη δείχνει μεγάλη αλαζονεία” σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

” Από το 1992 το ΚΚΕ ήταν καθαρό σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολίτικες δυνάμεις, είχαμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και την εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων” επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Σχετικά Νέα