Γ. Κατρούγκαλος: «Να κλείσουμε με μια συμφωνία, χωρίς επιπλέον λιτότητα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.

 

«Η προσπάθειά μας όλο αυτό το διάστημα είναι να κλείσουμε την διαπραγμάτευση χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση για τους εργαζομένους» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη Μοσκοβισί και τόνισε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών δεν βρίσκεται μακρυά από τις ελληνικές θέσεις. Απέδωσε όμως την εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο ΔΝΤ, που το χαρακτήρισε «αμφίθυμο και αντιφατικό».

Ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκαν προχθές σχετικά με τα αποτελέσματα του ’16 και τις προοπτικές του ’17, για να υποστηρίξει ότι «υπερακοντίζουν τις ελληνικές θέσεις ως προς το πού βρισκόμαστε και αποδυναμώνουν απολύτως τις αντίθετες θέσεις του ΔΝΤ».

Στο επιχείρημα, ότι μια τέτοια καλή εικόνα, μπορεί να χρησιμεύει για να καλύψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν την ανάγκη κουρέματος τους ελληνικού χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν πρόκειται για απροθυμία, αλλά δυστυχώς είναι παγιδευμένοι» και αναφέρθηκε στις ισορροπίες εντός της Ευρώπης, στον «εκλογικό κύκλο αυτής της χρονιάς» και την στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να προκύψει κάτι εντυπωσιακό από την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, ο κ. Κατρούγκαλος συνέστησε να «μην περιμένουμε λαγό απ΄ το καπέλο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις». Είπε ότι πρέπει να βρεθεί μία συνολική λύση, όσο το δυνατόν καλύτερη και υπογράμμισε ότι ακόμη και μία πολύ καλή λύση «μετά από 5 μήνες δεν είναι καλή προοπτική για την ελληνική οικονομία».

Η ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής ελάφρυνσης παραμένει εκ των βασικών στόχων της χώρας μας, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, και αυτό προϋποθέτει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε πολιτική συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου.

«Θέλουμε να κλείσουμε, είναι η αλήθεια. Και θέλουμε να κλείσουμε όχι με οποιαδήποτε συμφωνία, με μια καλή συμφωνία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και όταν του ζητήθηκε να την περιγράψει κατά το δυνατόν, είπε πως τέτοια είναι «η συμφωνία, που δεν έχει επιπλέον λιτότητα, απλό είναι».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος είπε, πως βρισκόμαστε μια γραμμή από το τέλος και προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης πιέζουν, εκτός από τον κ. Μοσκοβισί και επίτροποι και αξιωματούχοι που δεν βρίσκονται πολιτικά στους ίδιους χώρους με την ελληνική κυβέρνηση. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Σχετικά Νέα