Γ.Δραγασάκης: Δεν τίθεται θέμα νέων όρων μετά το πρόγραμμα

“Είμαστε στη τελική ευθεία αλλά το νήμα δεν έχει ακόμη κοπεί”, δήλωσε για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης στο Επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ στη συζήτηση με θέμα: “Ενθάρρυνση Εμβληματικών Επενδύσεων”.

“Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, διότι όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν δυνάμεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως μια δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως μια απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια”, προειδοποίησε ο κ. Δραγασάκης. “Γι’ αυτό και διακινούν κάθε είδους πληροφορία ή εικασία που δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα καθήκοντα μας”.

Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι:
-Δεν τίθεται θέμα λοιπόν παράτασης των μνημονίων υπό οποιαδήποτε μορφή.
-Δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επανέφερε το ελληνικό πρόβλημα στο γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια
-Δεν τίθεται θέμα νέων όρων

“Εκείνο που τίθεται είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη”, σημείωσε. “Όσο πιο γρήγορα λοιπόν και αποφασιστικά αποδεχτούμε τα νέα δεδομένα, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά συνειδητοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέες απαιτήσεις και ευθύνες, τόσο πιο ασφαλής και επιτυχής θα είναι η μετάβαση στη νέα μετά-μνημονική πραγματικότητα”.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε “αξιέπαινη” την πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει ένα συνέδριο για τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι “δίνει μια ευκαιρία για διάλογο και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων”.

Ανέφερε πάντως ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ “χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα”, επισημαίνοντας ότι “θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες. Παρόλο που και σε αυτή τη περίπτωση είναι χρήσιμες εκείνο που κυρίως χρειαζόμαστε αυτή τη φάση είναι:

α) οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται. Και είμαι βέβαιος ότι στο πεδίο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεννόησης όπως άλλωστε είδαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων με περιφερειακές επιχειρηματικές ενώσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις. Άλλωστε πολλές από τις προτάσεις αυτό του είδους, είτε υλοποιούνται ήδη, είτε εντάσσονται στην αναπτυξιακή στρατηγική.

β) στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν την ολιστικότητα της ανάπτυξης, τη διασυνδεσιμότητα, την καθετοποίηση και τις διακλαδικές διασυνδέσεις, καθώς και την εξειδίκευση σε νέους σύγχρονους τεχνολογικά τομείς και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν σε συνδυασμό και με προτάσεις που διατυπώνονται από άλλους φορείς για το ίδιο θέμα”, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα