Γ.Βαρουφάκης:Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία από τον Τσίπρα

varoufakis3443O Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel Online και μιλάει για την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, την Τρόικα, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και το προσφυγικό.

Η πρώτη ερώτηση που τίθεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από το Spiegel Online είναι εάν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: «Ίσως, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν αφήνουν καμία ελευθερία στον Αλέξη. Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία. Το δικό της τόνο βάζει η κυβέρνηση μόνο στον αγώνα κατά των ολιγαρχιών – και αυτούς τους προστατεύει η Τρόικα».

Στην επισήμανση γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες απαντά: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και τα σπίτια τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες Offshore. Οι πραγματικοί ολιγάρχες είναι όμως άλλοι: εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Ακόμα, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος. Όμως η Τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων».

«Δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας»


Δεν θα υπάρξουν νέες αποσχίσεις στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα «που ζητούνται για να καταστρέψουν μια χώρα». Παρόλα αυτά ο υπουργός τονίζει ότι: «Δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας, τόσο σημαντικοί δεν είμαστε». Συμπληρώνει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το πώς θα σωθεί το ευρώ και πως οι προτάσεις τους ενόχλησαν «τα μεγάλα παιδιά».

Από τις προτάσεις τους όμως ενοχλήθηκαν και μικρές χώρες όπως η Λετονία ή η Σλοβακία επισημαίνει το Spiegel Online. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί πως η επιτυχία της Λετονίας, η οποία τόσο έχει επαινεθεί, οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε, άρα μειώθηκε η ανεργία και στο γεγονός ότι οι τράπεζες της Λετονίας ξέπλυναν χρήματα της ρωσικής μαφίας. Όσο για την εργασία που εκεί προσφέρεται είναι πολύ κακής ποιότητας. «Εάν η Ευρώπη αυτό το θεωρεί επιτυχία έχει πρόβλημα» δηλώνει.

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία


Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει πως ζούμε την αρχή του τέλους της ΕΕ αλλά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Όπως δήλωσε χρειαζόμαστε «μεγαλύτερη δόση δημοκρατικότητας: το Eurogroup θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ομόσπονδη κυβέρνηση».

Τέλος, το Spiegel Online επισημαίνει πως η προσφυγική κρίση καταδεικνύει πόσο λίγη ενότητα υπάρχει στην Ευρώπη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά πως συνεχάρη προσωπικά την Καγκελάριο Μέρκελ για την απόφασή της να δεχθεί τους πρόσφυγες.

Ακόμα, πιστεύει πως η προσφυγική κρίση θα ευνοήσει την άνοδο των εθνικιστών κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. «Εκεί η λιτότητα και η ξενοφοβία συμβαδίζουν…Θέλουν να είναι τμήμα της Ευρώπης αλλά παράλληλα κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν θέλουν να δεχθούν μαύρους, μουσουλμάνους, Έλληνες ή Πορτογάλους. Έτσι όμως δεν λειτουργεί η Ευρώπη».

Σχετικά Νέα