Γκίζι:Ηχηρό χαστούκι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την Ε.Ε αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση

Gyzi1

Σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το  στέλεχος του κόμματος Die Linke , Γκρέγκορ Γκίζι,μίλησε για τη σημασία της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη,τον Λαφαζάνη, για το τρίτο «πακέτο προσαρμογής»καθώς και για το μεγάλο αγκάθι  του χρέους.

 

• Αυτή η νίκη τι νομίζετε ότι σημαίνει, είναι μια «σωστή απάντηση», όπως δηλώσατε, προς τη γερμανική κυβέρνηση και την Ε.Ε. ή μήπως μια τιμωρία για τον Τσίπρα υπό το πρίσμα ότι τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα λιτότητας;

Κατ’ αρχάς είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, που ήθελε να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε. Στην Ε.Ε. έχουμε 19 νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ.

Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και έχουμε μιαν εξαίρεση, την ελληνική. Εάν δεν επανεκλεγόταν η αριστερή κυβέρνηση, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, μπορεί να συνεχίσει, αν και –και εδώ έχετε δίκαιο– θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά είμαι βέβαιος, θα μπορέσει να κάνει σημαντικά πράγματα.

• Πώς εξηγείτε, κ. Γκίζι, τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όταν τον Ιανουάριο του δίνει εντολή για να καταργήσει τα μνημόνια και τον Σεπτέμβριο να τα εφαρμόσει; Δεν είναι αντιφατική;

Καθόλου! Απλά οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, ξέρουν ότι με μιαν άλλη κυβέρνηση θα υπέφεραν περισσότερο και ότι ο Τσίπρας πήρε όσα μπορούσε να πάρει. Οσα ζητούν η Ευρώπη και η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα είναι λάθος. Αλλά κανείς δεν κατεβαίνει στην πολιτική επειδή έχει να αντιμετωπίσει ευκολίες. Το πόσο έξυπνα ψήφισαν οι Ελληνες αποδεικνύεται από το ότι, παρά τις εξελίξεις, εμπιστεύτηκαν και πάλι τον Τσίπρα και το κόμμα του. Αυτό με καθησυχάζει. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αισθάνομαι πιο αισιόδοξος έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα.

• Υπάρχει και η διαγραφή χρεών. Οι σύντροφοί σας στο κόμμα έχουν προτείνει μια διάσκεψη για το χρέος.

Είμαι απολύτως υπέρ! Οχι όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα χρέη των χωρών του ευρώ. Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Κοιτάξτε τι έγινε το 1952 με τη Γερμανία. Μια παρόμοια διάσκεψη χρειαζόμαστε και σήμερα για όλες τις χώρες του ευρώ. Γιατί και το δικό μας χρέος είναι αβάσταχτα υψηλό, απλά δεν γίνεται αυτήν την περίοδο αντιληπτό, γιατί δεν καταβάλλονται τόκοι.

Σχετικά Νέα