Γκάμπριελ: Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα εξέπληξε θετικά-Θα εργαστούμε για την ανάκαμψη της οικονομίας

stathakis+GabrielΓια ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Όπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νεωτεριστικών προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι το σημαντικό στην επίσκεψή του είναι η παρουσία μίας ευρείας αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, η εποχή που στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη περάσει και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, κυρίως, τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. «Τον τελευταίο χρόνο», είπε, «η Ελλάδα εξέπληξε, διότι, αντί για συρρίκνωση, σημειώθηκε ανάπτυξη, αν και μικρή. Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη, η οποία διαφαίνεται» υποστήριξε.
«Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, από ευρωπαϊκής πλευράς, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια και νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για το σκοπό αυτό» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.
Ανέφερε, μάλιστα ότι, μία σταθερή και μόνιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορέσει να επιτευχθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκάμπριελ συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα, κυρίως, νεωτερισμού. «Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νεωτεριστικά προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό, μέχρι σήμερα, το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι “πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία προσδοκούμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των συζητήσεών μας για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ένα σημείο μεταστροφής προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος της Γερμανίας και η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία έχει καθοριστικό ρόλο” και πρόσθεσε ότι η ελληνογερμανική συνεργασία έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς και υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας, σε πάρα πολλούς τομείς, από την έρευνα και την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον ενεργειακό τομέα, κ.α.
Υπογράμμισε δε, ότι, το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας, με επίκεντρο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορά όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και ανανεώνεται για επενδύσεις στους τομείς που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως στον ενεργειακό τομέα, στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στην αξιοποίηση αποβλήτων, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις υπηρεσίες υγείας και αλλού.
Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε επίσης, ότι, η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα πλήρες σύστημα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, που περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς τομείς, που είναι η χρησιμοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, που χρηματοδοτεί, πρωτίστως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παραγωγή και καινοτομία, οι στρατηγικές επενδύσεις που χρησιμοποιούν τη διαδικασία fast track και συνοδεύονται από το σταθερό δωδεκαετές φορολογικό σύστημα και το σχέδιο Γιούνκερ.

Σχετικά Νέα