Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Αυγ 8th, 2016

Γκάμπριελ:Ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ

1958686-1Ως ψευδαίσθηση χαρακτήρισε την πιθανότητα η Τουρκία ή έστω και ένα μικρό κράτος, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν δέκα-είκοσι χρόνια προκειμένου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη.

«Η ιδέα ότι κάποιος έρχεται τώρα και γίνεται πλήρες μέλος της Ε.Ε. είναι ούτως ή άλλως ψευδαίσθηση – η ίδια η Ε.Ε. αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να δεχτεί έστω και ένα μικρό κράτος ως επιπλέον κράτος-μέλος», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» που παραχώρησε απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, για να προσθέσει ότι «θα χρειαστούν ακόμα δέκα, είκοσι χρόνια ώσπου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη».

Αναφερόμενος στην απειλή της Τουρκίας ότι θα υπαναχωρήσει από την συμφωνία για το προσφυγικό, αν ως τον Οκτώβριο δεν έχει λυθεί το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος απέρριψε την διασύνδεση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με τις διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας.

«Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο – διαπραγματευόμαστε με την Άγκυρα για τους όρους της απελευθέρωσης της βίζας περισσότερο καιρό από ό,τι υπάρχει το προσφυγικό θέμα», δήλωσε και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να εκβιαστεί από την Τουρκία, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρήσει, εάν η Άγκυρα αφήσει να σπάσει η συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «πρέπει να επιδιωχθεί κάθε κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία», καθώς, όπως είπε, «δεν υπηρετεί τον στόχο η διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo