Γιούνκερ προς Λονδίνο: Αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η μόνη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του «διαζυγίου» μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένος για την έγκριση της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια «θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την Ε.Ε. και τη Μ. Βρετανία, άποψη που εξέφρασε και νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας πως ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε από την πλευρά του ότι στη σημερινή Σύνοδο εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας «όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης στο μέλλον με το Λονδίνο».

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία» συμφώνησε με τη σειρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. Όπως ειπε, οι Βρυξέλλες εργάστηκαν εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και ποτέ εναντίον του.

«Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε πως η Ένωση παραμένει σύμμαχος και εταίρος με το Ηνωμένο Βασίλειο». Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το «ακανθώδες» θέμα του Γιβραλτάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η θέση της Ισπανίας είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Όπως επισήμανε «η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Νέα