Γιλντιρίμ: «Εσκασε στα χέρια τους το σχέδιο Γκιουλ»

O Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε χθες ότι απέτυχε η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να χρίσει υποψήφιο πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον μόνο που θα μπορούσε να αναμετρηθεί με αξιώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου.

«Πίσω από αυτές τις προσπάθειες υπήρχε σχέδιο, αλλά το σχέδιο φαίνεται ότι απέτυχε και έσκασε στα χέρια τους», είπε ο Γιλντιρίμ, παροτρύνοντας τον Γκιουλ να «προστατεύσει τη φήμη του». Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές, που προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην έχει υποψήφιο. Οι επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων πολλαπλασιάζονται, με τη Μεράλ Ακσενέρ του κόμματος Iyi να δηλώνει ότι η ίδια θα κατεβεί σε κάθε περίπτωση υποψήφια.

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο που απαγορεύει τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή αεροσκαφών νέας γενιάς στην Τουρκία κατέθεσαν χθες τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές, που εξέφρασαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη χώρα.

«Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς απέχουν όλο και περισσότερο, ενώ μερικές φορές αντιβαίνουν στα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτό καθιστά τη μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας των F-35 στο καθεστώς Ερντογάν όλο και πιο ριψοκίνδυνη», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ.

Η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει πάνω από 100 μαχητικά F-35, εξαρτήματα του οποίου παράγονται στην Τουρκία. Αυτό δεν θα αλλάξει, αλλά, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα περιοριστούν οι δυνατότητες της Αγκυρας να συντηρεί και να υποστηρίζει τα αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τοποθετήθηκε χθες εκ νέου σχετικά με την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία. «Το τι είδους συστήματα θα χρησιμοποιήσει η κάθε χώρα είναι εθνική απόφαση», είπε. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αν τα συστήματα αυτά είναι συμβατά με τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Φυσικά αυτό θα είναι δύσκολο, όμως τέτοιο ερώτημα δεν διατυπώθηκε από τουρκικής πλευράς». Ο Στόλτενμπεργκ δεν σχολίασε τις απειλές Αμερικανών πολιτικών περί ενδεχόμενων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν προχωρήσει στην προμήθεια των S-400.

Σχετικά Νέα