Για νέες επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη προειδοποιούν αξιωματούχοι

tzixant-696x392Το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη, προειδοποίησαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας πως οι επόμενες ενέργειές του μπορεί να συμπεριλάβουν αυτοκίνητα-βόμβες, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων, καθώς πολλά μέλη της οργάνωσης αυτής επιστρέφουν σε ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι τζιχαντιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερες αντιξοότητες και με το φάσμα της ήττας στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ζιλ ντε Κερσόβ, ο Συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, κρίνει ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη κι απεργάζονται σχέδια για επιθέσεις. Μια έκθεση της Europol που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για δεκάδες.

Περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο ντε Κερσόβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αλλά καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας στη Μοσούλη, στο Χαλέπι και αλλού, η Ευρώπη πρέπει να τους παρακολουθεί εάν θέλει να περιορίσει τη δράση μιας διασποράς εκπαιδευμένων κι εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, σαν κι αυτή που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι κάποιοι από αυτούς θα έλθουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο ντε Κερσόβ, βετεράνος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σχετικά Νέα