Γιατροί χωρίς σύνορα: Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο στο Αφγανιστάν

ResizerΣε μία σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Σε ανακοίνωσή της, η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί -για τους οποίους θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις- που είχαν ως στόχο το νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. (τοπική ώρα) και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ. (τοπική ώρα), δήλωσε μέλος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, εννέα μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί και άλλα 37 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.

«Η MSF καταδικάζει με τους πλέον δυνατούς όρους τον φρικτό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της στην Κουντούζ που ήταν γεμάτο από προσωπικό και ασθενής. Η MSF επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι όλες οι πλευρές στη διαμάχη, ανάμεσά τους και η Καμπούλ και η Ουάσινγκτον, είχαν ενημερωθεί για την ακριβή τοποθεσία (συντεταγμένες GPS) των εγκαταστάσεων της MSF» αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και πιο πρόσφατα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η οργάνωση τονίζει ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Σχετικά Νέα