«Γιατί διαδηλώνουμε στον Έβρο» – Κινητοποίηση στις 23 & 24 Ιανουαρίου ενάντια στο φράχτη

Συνέντευξη Τύπου ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο στις 23 -24 Γενάρη διοργάνωσε ηΚΕΕΡΦΑ (κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή) την Τρίτη 12/1 στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Πάνω από 100 φορείς πανελλαδικά καλούν στο διήμερο κινητοποιήσεων.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο οποίος έδωσε την εικόνα της ανταπόκρισης που έχει βρει το κάλεσμα για μία πανελλαδική κινητοποίηση που διεκδικεί να πέσει ο φράχτης του Έβρου, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Αυτή τη στιγμή πάνω από 100 φορείς έχουν καλέσει στην κινητοποίηση, συνδικάτα, κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, αρκετοί εκπαιδευτικοί σύλλογοι και σωματεία από το χώρο της υγείας, πάρα πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι και από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

refugees2Αυτό που κάνει ξεχωριστό το γεγονός στον Έβρο είναι το ότι έχουμε έναν διεθνή συντονισμό. Τις ίδιες μέρες που κινητοποιούμαστε εμείς στην Αλεξανδρούπολη, στο φράχτη και στους Κήπους του Έβρου, το κίνημα στην Τουρκία κάνει παράλληλες διαδηλώσεις.

Στις 23/1 θα υπάρχει διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη και επίσης στα σύνορα, στους Κήπους του Έβρου, όπου φιλοδοξούμε να γίνει μία εκδήλωση και από τις δύο μεριές των συνόρων. Ταυτόχρονα στο Καλαί της Γαλλίας, στο άλλο σημείο ντροπής της Ευρώπης Φρούριο, θα υπάρχει κινητοποίηση, την οποία επιχειρούν να σταματήσουν οι φασίστες με προκλητικό τρόπο. Και ταυτόχρονα θα υπάρχει κινητοποίηση στην Λαμπεντούζα.

Διεκδικούμε να υπάρξει το ασφαλές πέρασμα για όλους τους ανθρώπους που έρχονται κατατρεγμένοι, από πολέμους που κλιμακώνονται, κυνηγημένοι από τις καταστροφές που προκαλεί η ΠΤ, το ΔΝΤ. Διεκδικούμε να περάσουν από τις δύο γέφυρες οι οποίες υπάρχουν. Να έρθουν με ασφάλεια με καράβια στα νησιά. Παλεύουμε έναντι στην ΕΕ που αναθέτει το πέρασμά τους στους διακινητές που τους πνίγουν και από την άλλη στρατιωτικοποιεί τα σύνορα, αναγγέλλοντας τη νέα Frontex, τα HotSpot, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές απελάσεις. Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Μουζάλα, ότι δεν ανεχόμαστε τις ρατσιστικές πρακτικές που συνεχίζονται».

Για τη συμμετοχή των συνδικάτων στην κινητοποίηση μίλησε ο Παντελής Βαϊνάς εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ. «Με απόφασή της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στηρίζει την κινητοποίηση στις 23-24 του Γενάρη στον Έβρο, συμμετέχει και καλεί τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες να πάρουν μέρος και διευκολύνει με λεωφορεία που βάζει για συμμετοχή στην κινητοποίηση. Εκφράζει την αντίθεσή της πρώτα απ’ όλα στον φράχτη και ότι συμβολίζει σε σχέση με την Ευρώπη Φρούριο. Είμαστε υπέρ της ασφαλούς διέλευσης, για να σταματήσει το Αιγαίο να είναι μία θάλασσα που ξεβράζει πτώματα μικρών παιδιών που αναζητούν μία καλύτερη μοίρα. Αναδεικνύουμε τη βασική αιτία που είναι η φτώχεια, η εκμετάλλευση αλλά κυρίως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος που γεννάει την προσφυγιά και την μετανάστευση. Θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διέλευση και είναι καλοδεχούμενοι».

REFUGEES8

Η Ντίνα Ρέππα από το «Συντονισμό για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό σωματείων και συλλογικοτήτων» τόνισε ότι : «έχει μεγάλη σημασία ότι στην υπόθεση που αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχουν εμπλακεί τα εργατικά συνδικάτα.. Για μας είναι μέγιστο ζήτημα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι χιλιάδες που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου είναι άνθρωποι της τάξης μας. Δεν πνίγεται ούτε η τάξη των πλουσίων ούτε των ευκατάστατων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι σύγχρονοι δραπέτες από τα σύγχρονα Άουσβιτς και του πολέμου αλλά και της φτώχειας. Και έχει σημασία αυτό γιατί προσπαθεί η ΕΕ να τους χωρίσει σε πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι όλοι το ίδιο καλοδεχούμενοι για εμάς, είναι αδέρφια μας, Η κινητοποίηση στον Έβρο στις 23-24 έχει τεράστια σημασία γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσει το αίτημα για ανοιχτά τα σύνορα και ασφαλή δίοδο για όλους για να περνούν από τις νόμιμες διόδους έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν. Π παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που είναι ηθικός αυτουργός για τους νεκρούς του Αιγαίου που έχει δεχτεί να είναι ο ανθρωποφύλακας της Ευρώπης».

keerfa poster4 b«Η φωνή όλων των φορέων και της ΚΕΕΡΦΑ είναι η φωνή των μεταναστών και των προσφύγων που πνίγονται», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της πακιστανικής Κοινότητας. «Πώς μπορούν να ξεχωρίσουν τα άτομα που πεθαίνουν από πείνα ή από τον πόλεμο; Ο κάθε άνθρωπος που θέλει να ζήσει είμαστε υποχρεωμένοι να τον βοηθήσουμε. Γι αυτό η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ¨Ένωση Μεταναστών Εργατών, όλες οι κοινότητες είμαστε ενωμένοι και στις 23-24 θα είμαστε στον Έβρο για να ανοίξουμε τα σύνορα που κλείσανε και για αυτό πνίγονται οι μετανάστες».

Ο Βαγγέλης Καρέλης από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ τόνισε : «ως μία συλλογικότητα ενεργοποιημένων, ανεξάρτητων, ακηδεμόνευτων και χειραφετημένων αναπήρων καλούμε σε μαζική συμμετοχή των ανθρώπων που βιώνουν την ζώσα κατάσταση της αναπηρίας στη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια του φράχτη του Έβρου. Ο φόρος αίματος των πνιγμένων συνάνθρωπων μας δεν μπορεί να αποτελεί την δικαιολογία της δήθεν ασφάλειας μας. ΟΧΙ στους ΦΡΑΧΤΕΣ που εμποδίζουν. Ως εδώ».

«Αυτή η δράση χρειάζεται να γράψει ιστορία και να ανοίξει δρόμους για τη συνέχεια», είπε οΒασίλης Κουκαλάνι σκηνοθέτης. «Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ανθρωπιά απέναντι στους εχθρούς της, το διευθυντήριο τα ΕΕ, που φτιάχνει τους φράχτες, τα κέντρα κράτησης, τους πνιγμούς. Ελπίζω αυτό το διήμερο να είναι άκρως προκλητικό γιατί έτσι θα ανοίξουμε δρόμους για να ακουστούμε σε πολύ κόσμο».

Σχετικά Νέα