Γερμανία:Aνησυχία για τις αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον χώρων φιλοξενίας προσφύγων

1802994

Aνησυχία επικρατεί στη Γερμανία καθώς οι  αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των επεισοδίων που σημειώνονται μεταξύ των αιτουμένων πολιτικό άσυλο, εν όψει και των περίπου 1.000.000 προσφύγων που αναμένεται να δεχθεί η Γερμανία εντός του έτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου για το Έγκλημα (ΒΚΑ), εντός του 2015 έχουν σημειωθεί 437 αξιόποινες πράξεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ενώ ολόκληρο το 2014 είχαν καταγραφεί περίπου 200.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΒΚΑ Σάντρα Κλέμενς δήλωσε πωε  «Πρόκειται για νέο επίπεδο – τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη» και εξήγησε ότι εντός του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί 59 εγκλήματα που χαρακτηρίζονται ως «βίαια», εκ των οποίων 26 εμπρησμοί, υπερδιπλάσια από ό,τι κατά το 2014.

Η αστυνομία έχει συλλάβει 20 υπόπτους για εμπρησμούς, ενώ έχει συνολικά αναγνωρίσει 500 υπόπτους για εγκλήματα που σχετίζονται με επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, ηλικίας 18-25 ετών, κάτοικοι των περιοχών όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις.

Νωρίτερα, την «εξαιρετική ανησυχία» της γερμανικής κυβέρνησης για τα κρούσματα βίας που πυκνώνουν είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε, σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής μεταξύ Αλβανών και Πακιστανών σε καταυλισμό όπου έχουν βρει καταφύγιο 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες στα περίχωρα του Κάσελ.

Αναφερόμενη στην συμπεριφορά των προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία, η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιούλια Κλέκνερ επανέλαβε, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, την χθεσινή δήλωση του Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν στην Γερμανία δεν θα πρέπει να αντιλαμβάνονται την ελευθερία ως ασυδοσία, αλλά να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες.

Με αφορμή διαπληκτισμούς που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σε χώρους φιλοξενίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ο αντιπρόεδρος του ενός από τα συνδικάτα των αστυνομικών (GdP) Γεργκ Ράντεκ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι οι συμπλοκές οφείλονται στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες σχηματίζουν ομάδες με ομοεθνείς ή ομόθρησκους και πρότεινε να διαχωρίζονται με βάση το θρήσκευμα.

«Όταν 4.000 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο που έχει 750 θέσεις, είναι φυσικό να εκδηλώνεται επιθετικότητα», δήλωσε ο κ. Ράντεκ, αλλά η πρότασή του χαρακτηρίστηκε «μη πρακτική» από άλλη συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας, η οποία πρότεινε την απομόνωση –σε κάποιες περιπτώσεις– των γυναικών, για την δική τους προστασία.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πλάτε περιορίστηκε να πει ότι το θέμα αφορά κυρίως τα κρατίδια και τους ανθρώπους οι οποίοι χειρίζονται τα κέντρα φιλοξενίας και γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρο.

Σχετικά Νέα