Γερμανία: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στο επίκεντρο επιχειρηματικού συνεδρίου

“Μετά από μια μεγάλη κρίση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επέστρεψε (…) Η Ελλάδα είναι πλέον η σημαντικότερη νησίδα αισιοδοξίας στην Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του επιχειρηματικού και επενδυτικού Συνεδρίου “Νοτιοανατολική Ευρώπη – Γερμανία” που συνδιοργάνωσαν σήμερα το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και το περιοδικό Economist, στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται “σε καλό δρόμο οικονομικής ανάκαμψης”, δήλωσε στο ίδιο πλαίσιο ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Όλβερ Βίτκε και τόνισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε “μοιραίο μήνυμα” για την Ευρώπη, ενώ ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη δεν είναι προετοιμασμένη για την επόμενη οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα προσφέρει πλέον ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο για επενδύσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες που καθιστούν την Ελλάδα φιλική προς τους επενδυτές και ανέδειξε ιδιαίτερα την δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερότητα που έχει επιτευχθεί και περιορίζει τους κινδύνους για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, την προώθηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών κλπ. Τόνισε δε, ότι η χώρα εξελίσσεται σε ενεργειακό και τουριστικό κόμβο, ενώ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σημείωσε ότι στην αρχή είχε πολλά προβληματικά σημεία, καθώς απαιτούσε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή σε πολύ σύντομο διάστημα, αλλά αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ήταν το μεγαλύτερο ανάλογο πρόγραμμα παγκοσμίως. Εκφράστηκε δυσαρέσκεια προς κάποιους ευρωπαίους εταίρους – παραδέχθηκε ο υπουργός – διότι δόθηκε η εντύπωση ότι ασκείται μεγάλη πίεση στους Έλληνες, αλλά, όπως τόνισε, οι Έλληνες εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να τρέφουν φιλοευρωπαϊκά αισθήματα.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Όλιβερ Βίτκε τόνισε από την πλευρά του την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο οικονομικής ανάκαμψης” και πρόσθεσε ότι, όπως ήταν σωστό το πρόγραμμα που προτάθηκε από την Ευρώπη, άλλο τόσο σωστό ήταν το ότι η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα. “Θα αποτελούσε μοιραίο μήνυμα για την Ευρώπη αν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει την ευρωζώνη”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Γερμανία και στην Ευρώπη αναγνωρίζονται οι σκληρές προσπάθειες των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Βίτκε έκανε λόγο για “μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα” και τις χαρακτήρισε “εκλογές που θα καθορίζουν τη μοίρα της Ευρώπης”. Τόνισε ότι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη πρέπει στην Ευρώπη να προκύπτουν από τις επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψηφιακής μετάβασης κατά τρόπο δίκαιο για την κοινωνία – και απέρριψε τις μονομερείς αποφάσεις που προωθούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Γκι Φερχόφσταντ πάντως, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση η Ευρώπη και υποστήριξε ότι έπειτα από εννέα χρόνια, η Ένωση δεν έχει καταφέρει αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κρίση π.χ. μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας, ενώ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει καν όλες τις συνέπειες της προηγούμενης κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, δήλωσε ακόμη ότι το Brexit είναι μια ανόητη ιδέα, η οποία ωστόσο αποτελεί αποτυχία της Ευρώπης και εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση, αλλά “ένα διακυβερνητικό πάτσγουορκ εθνών-κρατών” που κυβερνάται κυρίως με τον κανόνα της ομοφωνίας. “Αυτή η ένωση ενεργεί πάντα πολύ λίγο, πολύ αργά”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, τονίζοντας ωστόσο ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνωσε την στήριξη των Ευρωπαίων “στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όχι στην ΕΕ” και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να διορθώσουμε την ένωση, όχι να την εγκαταλείψουμε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα