Γερμανία:Δημοσκόπηση δείχνει ότι η ΕΚΤ επηρεάζει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

germany1911-620x330

Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία   για λογαριασμό της Deutsche Welle στο πλαίσιο της θεματικής της «Που κατευθύνεται η Ευρώπη»,οι  Γερμανοί θεωρούν ότι η ΕΚΤ επηρεάζει περισσότερο την πολιτική πορεία της Ευρώπης από ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα,στην ερώτηση, ποιος έχει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης, 39% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι η ΕΚΤ. Πολύ κοντά στη δεύτερη θέση με 36% βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 34%.

Η απάντηση λοιπόν δεν είναι ξεκάθαρη και καθρεφτίζει σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων „infratest-dimap“ την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την ισχυρή παρουσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αναφορές των ΜΜΕ. Οι χώρες που επηρεάστηκαν έντονα από την κρίση στην ευρωζώνη, όπως η Ελλάδα, θεωρούνται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ότι δεν ασκούν μεγάλη επιρροή, λαμβάνοντας ποσοστό 18% στη δημοσκόπηση.

Οι υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Γερμανίας έχουν παρόμοιες απόψεις σχετικά με τη δύναμη επιρροής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια γνώμη μοιράζονται και υποστηρικτές των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας. Οι ψηφοφόροι της αριστερής παράταξης «Die Linke» έδωσαν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΚΤ σε σχέση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, όσον αφορά την εκτίμησή τους για τη ισχύ της επιρροή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.Η δύναμη επιρροής της Γερμανίας στην Ε.Ε., θεωρείται μεγαλύτερη ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κεντροδεξιών κομμάτων και των Πρασίνων, ενώ στους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς ψηφοφόρους μικρότερη.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της Deutsche Welle μεταξύ 17 και 19 Αυγούστου ρωτήθηκαν 1035 άνθρωποι άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Σχετικά Νέα