Γαλλίδες πολιτικοί λένε «Όχι» στον σεξισμό

Chief Secretary for Administration Carrie Lam Cheng Yuet-ngor (3rd R) stands beside other officials during a news conference to announce the new team of principal officials appointed in Hong Kong June 28, 2012, ahead of the 15th anniversary of the territory's transfer from British rule to China on July 1. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: POLITICS)

«Δεν θα σωπάσουμε άλλο» δηλώνουν, με διακήρυξή τους που δημοσιεύτηκε στη Journal du Dimanche, 17 Γαλλίδες που έχουν υπηρετήσει υπουργοί σε κυβερνήσεις τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Η «ομερτά» και ο νόμος της σιωπής δεν είναι πλέον ανεκτά, τονίζουν. «Στο εξής θα καταγγέλλουμε συστηματικά όλες τις σεξιστικές παρατηρήσεις, τις άτοπες χειρονομίες, τις ανάρμοστες συμπεριφορές».

Λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ντενί Μποπέν, οι πρώην υπουργοί γράφουν: «Αναμειχθήκαμε στην πολιτική για διάφορους λόγους, υπερασπιζόμαστε διάφορες ιδέες, αλλά πιστεύουμε κατηγορηματικά ότι ο σεξισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα».

 

Ανάμεσα σε εκείνες που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ορελί Φιλιπετί, η Σεσίλ Ντιφλό και η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Αναφερόμενες στην υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζουν ότι «δεν είναι οι γυναίκες που πρέπει να προσαρμοστούν στον σεξισμό, αλλά οι άνδρες που πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά» και καλούν τόσο τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη όσο και τους πολιτικούς να συμβάλλουν ώστε να αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Σχετικά Νέα