Γαλλία:Μείωση των καταναλωτικών δαπανών το Νοέμβριο

france-flag-750x400

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία κατέγραψαν τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι ασυνήθιστα καλές καιρικές συνθήκες περιόρισαν τα έξοδα για θέρμανση και αγορά ενδυμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία, αν και ήταν πολύ χειρότερα των αναμενόμενων, δεν φαίνεται να υποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι έκαναν τους καταναλωτές να αναβάλουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,1% τον περασμένο μήνα συγκριτικά με τον Οκτώβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1%.

Η πτώση είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2014 και ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χαμηλότερες προβλέψεις –για μείωση κατά 0,5%- στη δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν εννέα οικονομολόγοι.

Η INSEE απέδωσε τη μείωση στην υποχώρηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5,6% και των αγορών ενδυμάτων κατά 4,7%, καθώς τον Νοέμβριο επικράτησαν ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Εκτός από αυτούς τους δύο παράγοντες, που αντιστοιχούν στο 28% της συνολικής κατανάλωσης, οι δαπάνες των νοικοκυριών ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές ή ακόμα και αυξήθηκαν τον Νοέμβριο.

 

Σχετικά Νέα