Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Φεβ 5th, 2016

Γαλλία: Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ που πετούν τροφές αντί να τις δώσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα από την γαλλική Γερουσία την Τετάρτη και θα εφαρμοστεί σε κάθε σούπερ μάρκετ από 400 τ.μ και πάνω. delhaize2
Μάλιστα εάν οι εταιρείες αψηφούν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένα να υπογράφουν μία συμφωνία δωρεάς με φιλανθρωπικά ιδρύματα, κάτι που θα αυξήσει την ποιότητα και την ποικιλία των τροφών που παίρνουμε και διανέμουμε”, είπε μιλώντας στην Guardian ο Jacques Bailey από την Banques Αlimentaires, ένα δίκτυο τραπεζών τροφίμων.
“Από την άποψη της διατροφικής ισορροπίας, σήμερα έχουμε έλλειμμα σε κρέας και σε φρούτα και λαχανικά. Αυτό ελπίζουμε να μας επιτρέψει να πιέσουμε για αυτά τα προϊόντα”, πρόσθεσε.
“Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες τροφίμων καθώς είναι μία αληθινή πηγή ποιοτικών τροφίμων που προέρχονται απευθείας από το εργοστάσιο”, υπογράμμισε.
Οι εμπνευστές του νόμου αναζητούν και τρόπο να προωθήσουν μία πανευρωπαϊκή νομοθεσία που να απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να σπαταλούν την τροφή.
«Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Φρ. Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζ. Κλ. Γιούνκερ για να διευρύνει το νόμο σε όλη την Ε.Ε», υπογράμμισε Γάλλος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «αυτή η μάχη μόλις ξεκίνησε. Τώρα πρέπει να πολεμήσουμε για να μην σπαταλάται το φαγητό σε εστιατόρια, σχολικές καντίνες και καντίνες εταιρειών».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo