Γαλλία: Ο Em. Macron υπέγραψε τη νέα αμφιλεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υπέγραψε σήμερα τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

«Αυτός ο νόμος θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εγγυάται πλήρως την ασφάλεια των συμπολιτών μας», δήλωσε ο Macron που υπέγραψε μπροστά στις κάμερες το νομοσχέδιο, στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο, περιστοιχισμένος από τον υπουργό Εσωτερικών Gérard Collomb και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Christophe Castaner.

«Ο νόμος, ο οποίος ενδυναμώνει την εσωτερική ασφάλεια και την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Collomb, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική απειλή στην χώρα «παραμένει σοβαρή».

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 18 Οκτωβρίου, προβλέπει ενισχυμένες εξουσίες στις κυβερνητικές αρχές (νομαρχίες, υπουργείο Εσωτερικών) να θέτουν κάποιον (όχι πλέον κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά να του απαγορεύουν να απομακρύνεται από μια συγκεκριμένη περιοχή), τη διεξαγωγή ερευνών κοντά σε χώρους λατρείας, ή να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας κοντά στα σύνορα. Όλες οι έρευνες θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς την προέγκριση των δικαστικών αρχών.

Σχετικά Νέα