Γαβρόγλου: Καμια πρακτική επίπτωση από την απόφαση του ΣτΕ

“Είμαστε στο στόχαστρο περισσότερο μερίδας του Τύπου παρά της Εκκλησίας. Ελάχιστοι, αριθμός ασήμαντος, έχουν πάρει επιθετική θέση απέναντί μας”, είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ “στο κόκκινο” σημείωσε ότι “η απόφαση του ΣτΕ κατά πρώτον είναι άκαιρη, γιατί έχει σχέση με αυτά που έγιναν πέρυσι. Όταν αλλάζουν κάποια μαθήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι τη νέα σχολική χρονιά αρχίζει κανείς το καινούργιο μάθημα και το αφήνει επί δεκαετίες. Υπάρχουν διαδικασίες αποτίμησης, αξιολόγησης του μαθήματος, διαδικασίες ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και με επιμόρφωση και με τα σχόλιά τους, ώστε να δούμε πώς πάνε τα μαθήματα, πού υπάρχουν δυσκολίες, που υπάρχουν ασάφειες κτλ. Άρα, στην αρχή κάθε μαθήματος υπάρχει διαδικασία βελτίωσής του, αυτό κάποια στιγμή βρίσκει μία ισορροπία που εκφράζεται μέσα από ένα βιβλίο, είναι μία δυναμική κατάσταση”.

“Έρχεται το ΣτΕ και χαρακτηρίζει μία υπουργική απόφαση αντισυνταγματική, χωρίς καμία απολύτως πρακτική επίπτωση”, τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, ωστόσο “η κοινωνική και πολιτική διάσταση είναι βεβαίως πάρα πολύ σοβαρή”.
Κατά τον ίδιο, “είναι προφανές ότι εδώ δεν “παίζεται” η κυριαρχία της Ορθοδοξίας σε αυτά τα βιβλία. Έχουμε εξάλλου ομόφωνη απόφαση της ιερής ιεραρχίας που δεν το αμφισβητεί, τον Ιούνιο. Υπήρχαν διαφορές μεταξύ μας, αλλά ούτε η ιεραρχία θεώρησε, στην ομόφωνη απόφασή της, ότι διακυβεύεται αυτό”.

Ενόψει της αντίστοιχης διαδικασίας σε άλλα μαθήματα και ειδικά της Ιστορίας, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι “αντιδράσεις υπάρχουν, άλλες καλοπροαίρετες, άλλες με ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα. Προχωράμε, έχουμε συγκροτήσει μία εξαιρετική επιτροπή εδώ και πολλούς μήνες. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις. Θα προχωρήσουμε με συντηρητικά βήματα -αλλά θα προχωρήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Νέα