Γάλλος ακροδεξιός δήμαρχος: Οι πρόσφυγες έρχονται στο Μπεζιέ μας-Το κράτος μας τους επιβάλλει

romper_menarΑφίσες που δείχνουν γενειοφόρους άνδρες ως εισβολείς τοποθετήθηκαν χθες Τρίτη στους δρόμους της Μπεζιέ στη νότια Γαλλία από τον ακροδεξιό δήμαρχο της πόλης, Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος αντιτίθεται στη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων.

«Αυτό ήταν, έρχονται» γράφουν οι αφίσες. Στη φωτογραφία εμφανίζονται άνδρες μαύροι ή μελαμψοί, με γενειάδα ή με το κεφάλι καλυμμένο από μια κουκούλα, συγκεντρωμένοι μπροστά στον καθεδρικό ναό της Μπεζιέ. Ο δήμαρχος έγραψε μια λεζάντα που συνοδεύει την αφίσα:«Οι πρόσφυγες έρχονται στο Μπεζιέ μας. Το κράτος μας τους επιβάλλει. Ενημερώνουμε τον πληθυσμό».

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εκκενώσει την παραγκούπολη που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Καλαί, όπου ζουν 7.000 με 9.000 άνθρωποι, και γι’ αυτό τον σκοπό έχει ξεκινήσει να δημιουργεί κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών δομών για τους αιτούντες άσυλο.

Αν και η πλειονότητα των κέντρων ανοίγει σταδιακά χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, μερικοί τοπικοί αξιωματούχοι αντιδρούν επισημαίνοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους, ενώ και οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία. Πολλά κέντρα έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων και βανδαλισμών προτού καν ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Ο δήμαρχος Ρομπέρ Μενάρ, που εκλέχθηκε το 2014 με τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, συνηθίζει να προκαλεί. Στις 5 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ότι το να είναι κάποιος Γάλλος σημαίνει να είναι «Ευρωπαίος, λευκός και καθολικός».

Την Παρασκευή ο Μενάρ εξεγέρθηκε κατά της επικείμενης δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στην πόλη, την ώρα που «η δημοτική αρχή εργάζεται εδώ και δύο χρόνια να αναμορφώσει το κέντρο» της Μπεζιέ.

Ο δήμαρχος έχει επίσης ανακοινώσει την πρόσθεσή του να διοργανώσει δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Εγκρίνετε την εγκατάσταση νέων μεταναστών, την οποία επιβάλλει το κράτος χωρίς να συμβουλευθεί το δημοτικό συμβούλιο;».

Πάντως ένα τέτοιο δημοψήφισμα είναι παράνομο. Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ακυρώσει ένα δημοψήφισμα που ήθελε να διοργανώσει για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος της Αλέξ, μιας μικρής πόλης στη νότια Γαλλία.

Αντιδρώντας στην ανάρτηση των αφισών η γαλλική κυβέρνηση απευθύνθηκε στον εισαγγελέα της Μπεζιέ καλώντας τον να δράσει μπροστά «σε κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη υποκίνηση σε μίσος».

Σχετικά Νέα