Β.Σόιμπλε:«Aπόλυτη προτεραιότητα» η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

soimpleΟ Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016 ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έχει «απόλυτη προτεραιότητα».

Η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι άμεση και να χρηματοδοτηθεί, αν είναι δυνατόν, χωρίς να δημιουργηθούν νέα χρέη, τόνισε ο Σόιμπλε κατά την ομιλία του.

«Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε ο Σόιμπλε, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες (άλλων τομέων) θα βρεθούν πίσω» από αυτό που χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχουν αντιμετωπίσει) εδώ και καιρό» η Γερμανία και η Ευρώπη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να διαθέσει το 2016 περίπου 6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» το κόστος για την υποδοχή των μεταναστών να φτάσει το επόμενο έτος τα 10 δισεκ. ευρώ.

Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2016 θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη του το κόστος που συνδέεται με την υποδοχή πολλών χιλιάδων μεταναστών φέτος και τα επόμενα έτη, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει νόημα» να γίνονται εικασίες για το τελικό ποσό προς το παρόν.

«Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, η χώρα μας έχει τη δύναμη, η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Η Γερμανία είναι σε θέση να αντέξει το κόστος αυτό διότι τα τελευταία χρόνια εξυγίανε τα δημοσιονομικά της, σημείωσε ο ίδιος. Η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας σημαίνει αυξημένα έσοδα για το κράτος. Χάρη σε αυτό το γεγονός «έχουμε επιπλέον περιθώρια (δημοσιονομικών) ελιγμών και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αποστολή», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά μιας διαμάχης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων για το ποιος θα πληρώσει τι. Η διαμάχη για την κατανομή των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ είναι βλαβερή διότι δεν βελτιώνει την αποδοχή από την κοινή γνώμη της υποδοχής μεταναστών, αλλά την θέτει σε κίνδυνο, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η υποδοχή μεταναστών δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο από οικονομική άποψη.

Σχετικά Νέα