Βρυξέλλες και Μεξικό κατέληξαν σε νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό κατέληξαν σήμερα σε προκαταρκτική συμφωνία για μια νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η ΕΕ και το Μεξικό διαπραγματεύονταν τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από 21 χρόνια και καλύπτει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα. Ήθελαν να προστεθούν σ’ αυτήν γεωργικά προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες και επενδύσεις αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη που θα καθορίζει τις συνθήκες εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μετά από πολλούς μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, σήμερα το απόγευμα καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Σεσίλια Μάλμστρεμ και Φιλ Χόγκαν και ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Ιλδεφόνσο Γκουαχάρδο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι «το εμπόριο μπορεί και πρέπει να είναι μια διαδικασία από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι δύο” και ότι οι δύο πλευρές «συνεργάστηκαν και κατέληξαν σε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα». «Το κάναμε ως εταίροι που είναι πρόθυμοι να συζητούν, να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και ταυτόχρονα να είναι πρόθυμοι να συμβιβάζονται (…) Με αυτή τη συμφωνία το Μεξικό προστίθεται, μαζί με τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, στην αυξανόμενη λίστα των εταίρων που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την ΕΕ και να υπερασπιστούν το ανοιχτό, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα