Βραζιλία: Πυρά εναντίον υποστηρικτών του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα

Δύο υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τραυματίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από σφαίρες που εβλήθησαν εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε ολονυκτία υποστήριξης του πολιτικού στην Κουριτσίμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου παραμένει φυλακισμένος ο πρώην αρχηγός του κράτους, όπως κατήγγειλε η πολιτική του παράταξη, το Κόμμα Εργαζομένων (PT).

Το PT καταδίκασε «τα πυρά των οποίων έγινε στόχος ο καταυλισμός» υποστηρικτών του Λούλα τα ξημερώματα του Σαββάτου με αποτέλεσμα να «τραυματιστούν δύο άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά», αφού «χτυπήθηκε στον λαιμό».

Ο άνδρας αυτός νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στην Κουριτσίμπα, διευκρίνισε το PT, που θεωρεί το συμβάν «επίθεση».

«Το γεγονός ότι δεν είχαμε νεκρούς δεν μειώνει το ότι διαπράχθηκε απόπειρα φόνου, με κίνητρο το μίσος και τις προκλήσεις εκείνων που δεν αποδέχονταν αυτή την ειρηνική κινητοποίηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος.

«Ελπίζουμε να ληφθούν αυστηρά μέτρα από τις αρχές», ανέφερε μέσω Twitter η Γκλέισι Χόφμαν, η πρόεδρος του PT, κόμματος που ιδρύθηκε από τον Λούλα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Λούλα, 72 ετών, άρχισε να εκτίει την 7η Απριλίου την ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι υποστηρικτές της εμβληματικής αυτής μορφής της βραζιλιάνικης αριστεράς και ηγετικά στελέχη του PT έχουν στήσει καταυλισμό μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου έχει εγκλειστεί ο πρώην πρόεδρος.

Κατά τα πρώτα στοιχεία των αρχών, κάποιος πυροβόλησε επανειλημμένα, χτυπώντας την καμπίνα μιας χημικής τουαλέτας και τα συντρίμμια τραυμάτισαν μια γυναίκα στον ώμο. Επιτόπου βρέθηκαν κάλυκες των 9 χιλιοστών.

Μετά το περιστατικό, ο δήμος στην Κουριτσίμπα υπέβαλε το Σάββατο εκ νέου αίτημα να μεταχθεί ο Λούλα σε κάποια άλλη φυλακή, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας που δημιουργεί η κράτησή του.

Η έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου κρατείται ο πρώην πρόεδρος, σε ένα κελί 15 τετραγωνικών μέτρων, απομονωμένος από τους άλλους φυλακισμένους, δεν είναι συμβατικό σωφρονιστικό κατάστημα και δεν αποτελεί κανονικά παρά μεταβατικό στάδιο πριν από τη μεταγωγή των κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

Στα τέλη Μαρτίου, λίγο πριν φυλακιστεί, λεωφορεία με τα οποία ο πολιτικός έκανε προεκλογική εκστρατεία στο νότιο τμήμα της χώρας είχαν επίσης χτυπηθεί από σφαίρες, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς.

Ο Λούλα είχε κατηγορηθεί ότι είχε δωροδοκηθεί, αποδεχόμενος ένα πολυτελές διαμέρισμα σε παραθαλάσσιο θέρετρο της νότιας Βραζιλίας, από την OAS, μια κατασκευαστική που ήθελε σε αντάλλαγμα να της παραχωρηθούν συμβάσεις από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, ο Λούλα υποστήριξε ότι έπεσε θύμα μιας «πολιτικής δίκης» με σκοπό να εμποδιστεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) αρνείται την ενοχή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Eraldo Peres

Σχετικά Νέα