Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Σεπ 2nd, 2016

Βούτσης:Τους αναγκάσαμε να πληρώσουν όσα προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο

voutsisΤο συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδειες είναι αντίστοιχο με όσα προέβλεπαν οι δανειστές ήδη από το πρώτο μνημόνιο και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μία δικαίωση όσων έδωσαν την πολιτική μάχη για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο και την αποκόμιση εσόδων για το δημόσιο, είπε ο κ.Βούτσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τελικό συνολικό όφελος τεκμηριώνει ότι υπήρχε συγκροτημένο «μπλοκ» των οκτώ που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της Digea, που διανέμει το ψηφιακό σήμα και αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο 18 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αντίστοιχες άδειες κινητής τηλεφωνίας το αντίστοιχο όφελος ήταν 300 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε χαρακτηριστικά «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» , για τους παρόχους περιεχομένου που ήταν ταυτόχρονα και πάροχοι του ψηφιακού σήματος.

Για τα 246 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι τέσσερις πλειοδοτήσαντες για τις άδειες, σημείωσε ότι φάνηκε ότι το νούμερο αυτό είναι μέσα στα πράγματα και υπενθύμισε ότι, ήδη από το πρώτο μνημόνιο, οι δανειστές με την τεχνογνωσία που έφερναν μαζί τους, υπολόγιζαν ένα έσοδο της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ για τις άδειες, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η επιτυχία του διαγωνισμού «καταρρίπτει πλήρως όλη την επιχειρηματολογία περί λύτρων … τόσα χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν γιατί προστατεύονταν», σημείωσε.

Δύο πράγματα προκύπτουν, το ένα είναι το εξαιρετικά μεγάλο τίμημα, που επαναφέρει σε άλλη βάση τη συζήτηση για τα MME, το άλλο είναι ότι η διαδικασία αναγνωρίστηκε τελικά από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo