Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Σεπ 27th, 2016

(ΒΙΝΤΕΟ)Διαδήλωσαν ενάντια της ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και της οργάνωσης FARC

e942b720-592b-4950-9e18-80795f840569Κατά της ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και της οργάνωσης FARC διαδήλωσαν πολίτες της Κολομβίας ,την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη.

Ένας απο τους διαδηλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά : Εμείς θεωρούμε ότι οι εγκληματίες εναντίον της ανθρωπότητας οι οποίοι μας είχαν απαγάγει για 60 χρόνια στο παρελθόν ,μας δολοφόνησαν, έκλεψαν τα παιδιά μας, τα βιάσανε και τα ανάγκασαν να αποβάλλουν,δεν δικαιούνται να είναι στο Κογκρέσο. Πρέπει να μπουν φυλακή .

Κολομβία υπέγραψε την συμφωνία ειρήνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η συμφωνία ειρήνης υπογράφτηκε από δύο πρώην ιέρακες που έγιναν η αιχμή του δόρατος της ειρήνης: τον πρόεδρο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Ο πόλεμος τέλειωσε, όλοι και όλες θα εδραιώσουμε την ειρήνη! Όλα είναι έτοιμα για την #FirmaDeLaPaz (σ.σ. υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης)», διαβεβαίωσε η οργάνωση FARC στον λογαριασμό της στο Twitter για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

 

 

Δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής είναι παρόντες, περιλαμβανομένου του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν την 24η Αυγούστου στη συμφωνία. Εγγυήτριες χώρες ήταν επίσης η Νορβηγία, η Βενεζουέλα και η Χιλή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είναι επίσης στην Καρταχένα, όπως και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε θύματα των ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 11.000 ανθρώπους στην Κολομβία από το 1990.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της χαιρέτισε «την αρχή μιας νέας πορείας», «μιας πορείας προς την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών που είναι παρόντες, ο Νορβηγός Μπέργκε Μπρέντε, η χώρα του οποίου υπήρξε εγγυήτρια δύναμη, χαιρέτισε αυτή την «ιστορική συμφωνία» αλλά προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της θα απαιτήσει «να επιδειχθεί ηγεσία» και μάλιστα «πολλή».

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) κάλεσε να αποκατασταθεί «η ισότητα και η δικαιοσύνη που μένουν να εδραιωθούν στην Κολομβία».

Από την πλευρά της η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «διαγράψει» την οργάνωση FARC από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει «μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης».

 

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετρούν ακόμη περίπου 7.000 ένοπλους μαχητές, ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία την Παρασκευή στο εθνικό συνέδριό τους.

Η περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 260.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 αγνοούμενοι, ενώ άλλοι 6,9 εκατ. εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν αντάρτες της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις.

Η ειρήνη στην Κολομβία πάντως δεν θα είναι πλήρης πριν ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μια οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της και έχει 1.500 μαχητές, κάνει τον δικό της αποχαιρετισμό στα όπλα. Ο ELN και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, δίχως όμως να προσδιορίσουν την ημερομηνία. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία, από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 5η Οκτωβρίου, για «να διευκολύνουν τη συμμετοχή του λαού» στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, από το οποίο θα εξαρτηθεί εάν η συμφωνία ειρήνης θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δέχεται εξαιρετικά σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος χθες συμμετείχε σε μια ανθρώπινη αλυσίδα εναντίον της υπογραφής της.

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo