Βερναρδάκης: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει «καλά πράγματα» με βασικό την αύξηση του κατώτατου

«Είναι μία σημαντική ημέρα αυτή, κάνουμε πράξη μία πολύ σοβαρή, εμβληματική πρωτοβουλία για την μεταμνημονιακή εποχή … η ενίσχυση της εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκτηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων» είπε ο Χρ. Βερναρδάκης στον 105,5 Στο Κόκκινο:

Ενόψει του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για τις 15.00, ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης είπε ότι «είναι αποφασισμένα και έχουν ήδη προετοιμαστεί» αυτά που θα συζητηθούν, «είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, θα περιμένουμε καλά πράγματα, θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός», αν και παραδέχθηκε ότι το βασικό θα είναι η ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Είναι μία σημαντική ημέρα αυτή, κάνουμε πράξη μία πολύ σοβαρή, εμβληματική πρωτοβουλία για την μεταμνημονιακή εποχή … η ενίσχυση της εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκτηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», όπως τόνισε.
Για τις αντιδράσεις των εργοδοτικών φορέων, σχολίασε ότι «θα δούμε τι ακριβώς θα πουν, με βάση και τις ανακοινώσεις -καθώς οι αυξήσεις ξεκινούν από 1η Φεβρουαρίου- θα έχουμε ένα πιο καθαρό τοπίο στις θέσεις των διάφορων εργοδοτικών οργανώσεων».
«Η πολιτική αντιπολίτευση», κατά τον ίδιο, «πρέπει να ξεφύγει από την ζαλάδα του εθνικισμού και της μακεδονομαχίας, είναι μία ευκαιρία σήμερα. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχουν δύο ειδών κριτικές:

  • ότι ”δεν θα πρέπει να γίνει ” γιατί αλλάζει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ή ανησυχεί τις υγιείς επενδύσεις η αύξηση των κατώτατων μισθών, «μία κλασική νεοφιλελεύθερη επωδός ανεξαρτήτως εποχής
  • ότι “είναι απαραίτητη αλλά θα πρέπει να γίνει σε δύο χρόνους”, κτλ.

«Μία οικονομία υψηλής καινοτομίας, που θέλει να είναι εξελικτική, δεν μπορεί να στηρίζεται στην μείωση του μισθού και μόνον, όταν το ανθρώπινο δυναμικό και οι τεχνολογικές δυνατότητες και υποδομές στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλού επιπέδου», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, «η ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσει από την ενίσχυση της εργασίας, αυτό ξεκινά σήμερα και με επίσημη, νομοθετική περιβολή», όπως είπε.
Σχολιάζοντας το ΚΙΝΑΛΛ, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «είναι χωρίς επιστροφή η πορεία του προς ένα συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι θα εκφραστεί και σε αυτό το ζήτημα, δεν έχω δει τα τελευταία 2-3 χρόνια κανένα μείζον ζήτημα στο οποίο να υπάρξει διαφοροποίηση ΚΙΝΑΛΛ και ΝΔ. Ακόμη και στο θέμα του Μακεδονικού, είναι πιο πίσω και από τις πιο μετριοπαθείς φωνές της ΝΔ, έχουν ταυτιστεί πλήρως με την ακροδεξιά της ΝΔ και με όλο τον εθνικιστικό συρφετό».
«Θα έχουμε φαντάζομαι και την άλλη κριτική, του ΚΚΕ “από τα αριστερά”, την διαβάζω από τώρα: “ψίχουλα στους εργαζόμενους”», συνέχισε o κ. Βερναρδάκης. «Θα βιαστεί να τα χαρακτηρίσει “ψίχουλα”, γιατί οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές, θα επηρεάσουν συνολικά τους ανθρώπους που ζουν στις κατώτερες βαθμίδες της μισθωτής εργασίας … είναι ο κατώτατος, αλλά είναι και ο υποκατώτατος (σ.τ.σ. που καταργείται) και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο», όπως τόνισε και «το πολιτικό σχόλιο είναι σαφές, ακόμη και αυτά τα “ψίχουλα” ήθελαν να μην τα δώσουν, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης».
«Έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι αντιφάσεις των πολιτικών κομμάτων θα αρχίσουν να εκρήγνυνται σιγά-σιγά, ήδη στα μικρά κόμματα έχουν υπάρξει εκρηκτικές εξελίξεις που φτάνουν στο όριο της διάλυσής τους … τώρα θα αρχίσει να ακουμπάει και τα λίγο μεγαλύτερα», όπως προέβλεψε.
Με αφορμή την παρέμβαση-προειδοποίηση Δένδια στην ΝΔ για κίνδυνο εκλογικής ήττας εάν επικρατήσουν στο κόμμα οι ακραίες φωνές που αποκλίνουν της κεντρικής, κεντροδεξιάς γραμμής, ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι «τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται κυρίως μέσω του κ. Δένδια μία επανεμφάνιση αυτού που λέμε φιλελεύθερου κεντροδεξιού τμήματος της ΝΔ. Είναι σαφές ότι ένα σοβαρό κομμάτι του κόμματος έχει ανησυχήσει πάρα πολύ από την ταύτιση με ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές επιλογές. Φαίνεται ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί αρκετά ανεπαρκής να διαχειριστεί αυτή την αντίφαση της ΝΔ».
Με συνεχείς εμφανίσεις, ο κ. Δένδιας «θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη πλευρά, είναι ακόμη ζωντανή» και οι παρατηρήσεις του είναι εύκολες, συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης. «Πράγματι, ο κίνδυνος να νομιμοποιήσει η ΝΔ πολύ ακραία ακροατήρια, να τα συγκροτήσει σε εκλογική δύναμη είτε μέσα στην ΝΔ είτε έξω από την ΝΔ (μία ακόμη πιο κακή εξέλιξη) … είναι πάρα πολύ έντονος. Θα συρρικνώσει την ΝΔ, αλλά το κυριότερο είναι ότι ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου, που αποτελεί συνιστώσα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτή την στιγμή κινείται “εντός, εκτός και επί τα αυτά”».
«Κρατάει πολλά χρόνια η απαξίωση του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής ηγεσίας», είπε ο κ. Βερναρδάκης για την απουσία της ΓΣΕΕ από την διαδικασία. «Αυτή η ηγεσία, αυτός ο μηχανισμός επί της ουσίας, απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι των εργαζόμενων», θυμίζοντας ότι στον ιδιωτικό τομέα «φτάνει μόλις το 5-6% … Είναι σοβαρότατο ζήτημα η ανάκαμψη και αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και των θεσμών του … τα τελευταία χρόνια τα συνδικάτα είναι κομμάτι αυτού που λέμε “παλιό πολιτικό σύστημα”, με αυτούς τους όρους λειτουργεί, αναπαραγωγής, διαχείρισης ευρύτερων πόρων (πολιτικών, οικονομικών, κτλ.) … οδήγησε στην μεγάλη κρίση του συνδικαλισμού και την απαξίωση των συνδικαλιστών», όπως υπογράμμισε.
«Πρέπει να συζητηθεί με άλλους όρους το ζήτημα, να υπάρξουν πρωτοβουλίες βάσης, μία τεράστια αναδιοργάνωση αυτής της κοινωνικής δυναμικής, για τα εργατικά συνδικάτα και την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Αλλά οι κυβερνήσεις λίγα έχουν να κάνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο συνδικαλισμός και η υπεράσπιση των συμφερόντων πρέπει πρώτα-πρώτα να είναι κομμάτι της αυτοοργάνωσης, της ίδιας της εργατικής τάξης. Βεβαίως, τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ένα θέμα που και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά».

Σχετικά Νέα